VELIKE KULINARSKE TAJNE: 17 super trikova velikih kuvara
Svako bi voleo da unapredi svoje veštine kuvanja. Srećom, postoje neki vrlo jednostavni trikovi koje koriste čak i veliki kuvari i budite sigurni da će vaša hrana biti bolja nego pre!
1. Koristite tiganj koji se ne lepi, samo za jaja, palačinke i možda prženice. Kuvari kažu da se toplota na površini menja i ako pripremate hranu koja se lepi, obroci će ispasti bolji u starom tiganju
2. Ako želite dimljeni ukus, koristite metalne posude ili mali sač. Stavite na dno malog sača foliju, stavite jednu zdelu naopako u centru, okružite ga sa dva drvceta i uključite ringlu na srednju toplotu. Kada se pojavi dim, postavite sadržaj koji želite da dimite na vrh prve posude i poklopite. Neka odstoji 5 minuta.
3. Da bi vam omlet bio bogatiji, nakon što ste ga okrenuli, nagnite tiganj blago na gore i protresite ga. Nakon toga će se sam prekriti preko sebe
4. Pre nego što umutite jaja, probušite žumanca kako bi se bolje stopilo
5. Probušite ljusku jajeta po sredini kako biste ga lakše otvorili
6. Mesite testo za kolače rukom, ne mikserom, jer ovo čini vlagu malo neravnomernijom
7. Maslac je ostatak mleka u čvrstoj materiji i kada kuvate nešto sa maslacem, talog mleka može da sagori. Umesto toga koristite maslac koji nema toliko mleka
8. Pre nego što pripremate pirinač, pripremite pleh za pečenje jaja, jer će napraviti sloj koji će sprečiti da se pirinač ili neko drugo jelo lepi
9. Ne treba vam posebna posuda za pripremu pirinča, već samo obratite pažnju da odstoji 10 minuta sa poklopcem kako biste bili sigurni da je vlaga ravnomerno raspoređena
10. Vežite živinu mesarskim kanapom pre kuvanja kako bi meso bilo ukusnije. Kanap na ovaj način sprečava toplotu da cirkuliše unutar mesa koje ga isušuje
11. Isperite pirinač pre nego što ga kuvate, jer sav pirinač ima višak skroba i poboljšaće teksturu proizvoda
12. Koristite “kotur rez” tehniku kako biste napravili raznoliku teksturu. Ovo čini da su ivice komada hrane tanje nego u sredini
13. Praškasti začini, posebno so, držite visoko iznad posuda kako se ne bi prosule ili pale
14. Možete koristiti pekarski kalup van pečenja. Posebno je koristan kada prenosi sastojke sa ploče za rezanje u lonac i kako bi se očistila površina pre pripremanja sastojka
15. Biljke poput peršuna i ruzmarina mogu biti vezane kanapom pre nego što se dodaju u jelo. Ukus će biti ravnomerno raspoređen a vi ćete osloboditi sebe da ne tražite lišće po jelu kako biste ga izbacili iz jela
16. Sačuvajte stabljike biljaka kao što su peršun i korijander kako biste ih dodali kasnije u supe i čorbe, jer su one podjednako ukusne kao i lišće koje ste već upotrebili
17. Kako biste napravili savršene pljeskavice, stavite ih na dasku za sečenje kako bi se oslobodile vazdušnih mehurića. Isto tako možete da napravite udubljenje u sredini
Izvor: fokuzz.com