Vodič za kupovinu mesa i njegovu ispravnu primenu u kuhinji

Vodič za kupovinu mesa i njegovu ispravnu primenu u kuhinji

Saznajte koje meso je najbolje za određenu vrstu jela.

Većini početnika u kuhinji najveći problem stvara odlazak u mesaru i suočavanje s odabirom ispravnog komada mesa za planirano jelo. Kako biste rešili takve muke i nedoumice, i svima olakšali pola posla u pripremi slasnih zalogaja, donosimo vam vodič za kupovinu mesa i njegovu ispravnu primenu u kuhinji.

Govedina

Vrat – deo koji obiluje žilama jer je zapravo mišić idealan je za supe i duže dinstanje. Možete ga koristiti za mleveno meso u pripremi sarme.
Lopatica – ovaj deo mesa je žilav i zahteva duže kuvanje, od njega se najčešće priprema supa.

Goveđa prsa – dele se na srednji, zadnji i gornji deo. Središnji je najbolji za supe, zadnji za dinstanje, a gornji je zbog mekoće idealan za gulaše.

Biftek – najbolji je za dinstanje ili pečenje, a donji deo za pečenje pri čemu se priprema u komadu kao roast beef ili kao odrezak bez kostiju odnosno ramstek.

But – najčešće se koristi za gulaše, a uz fil sa začinima i pančetom može biti jako uskusan pripremljen u rerni. Od buta se prave odresci, najsočniji su od same sredine buta.

Teletina

Teleći vrat –mesnati i pomalo žilav deo najbolji je za gulaše, prsa su najsočnija jednostavno pečena u rerni.

Kare i potrbušina - pečen u komadu kare postaje vrlo sočan deo mesa, potrbušina se stavlja u mleveno meso, i priprema u varivima.

File – vrlo mekani deo koji je nabolje pržiti na jakoj vatri i to vrlo kratko kako bi ostao što sočniji.

But – najkvalitetniji deo mesa idealan je za pečenje, deli se na donji koji je savršen za dinstana jela, dok srednji obično ide u rernu. Sredina telećeg buta najsočnija je pripremljena pečena u jednom komadu, a koristi se i za odreske.

Jagnjetina

Jagnjeći kotlet – deo mesa najbolji za pečenje i prženje, vrlo je sočan baš kao i vrat koji se priprema na isti način.

File – najkvalitetniji deo mesa koji se najčešće peče u komadu ili narezan na odreske.

Prsa – u kombinaciji s butom najčešće se peku u komadu, dok je samo meso buta savršeno kao mleveno.

Svinjetina

Vrat – idealan odabir za pečenje i dinstanje, ukoliko želite puniji ukus mesa i sočniji birajte vrat s kostima. Kotleti i odresci od vrata obično se spremaju na roštilju, ukoliko planirate da ih pečete u rerni najbolje ih je marinirati u mleku oko tri sata kako bi postali sočni. Rebra se odlično slažu s varivima.

Prsa – obično se suše na dimu čime su idealna kao dodatak u varivima, sveže ih možete peći u rerni. Za neutraliziranje mirisa svinjetine koji je pri kosti intenzivan preporučuje se meso natrljati krupnom soli i cimetom.

Lopatica – odličan izbor za dinstanje i gulaše, s obzirom da kuvanje s kostima traje poprilično dugo najbolje je meso odmah odvojiti od kostiju.
Trbuh, potrbušina i rebra – najbolji komadi za roštiljanje su trbuh i rebra, potrbušina, inače deo koji spada u najmanju kategoriju mesa najbolje je iskoristiva sušena.

But – nemasno meso prve klase, obično mesar traži da mu kažete koji deo želite jer deli se na srednji, donji, ružu i slaninu. Srednji deo birajte za odreske, pohovanje ili samo za prženje, donji deo buta idealan je za pečenje. Debeli deo buta, poznatiji kao ruža, odličan je za pripremu finih odrezaka. Mišićni deo koristi se za pripremu odrezaka, i za mesne rolade.

Svinjski file – poznat kao svinjski biftek najskuplji je deo svinjskog mesa, mekan i sočan priprema se kao odrezak, za medaljone i obično pečenje.

Piletina i ćuretina

Pileća krila, batak – krilca se najčešće prže ili stavljaju u supe.

Pileći batak - najbolje marinirati i otkoštiti pa pržiti, dinstati za rižota ili naravno peći u rerni.

Pileća prsa – odlična su za prženje u tiganju, za pohovanje ili za punjenje.

Sve delove ćuretine možete pripremati na isti način.

Izvor: Punkufer

Možda će vas interesovati i ovo: