Banane u šlafroku
Sastojci
6 banana
ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje
Za testo za pohovanje:
250 g brašna
10 g kvasca
3 dl mlake vode
5 g soli
2 jajeta
čašica konjaka
50 g istopljenog, pa prohlađenog putera
Priprema
1. Cele, neoljuštene banane poređajte u pleh i pecite u dobro zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko pola sata okrećući ih nekoliko puta. Pečene banane oljuštite i isecite svaku uzduž na pola.
2. Napravite testo za pohovanje tako što cete prosejanom brašnu u posudi za mešenje dodati kvasac rastopljen u malo mlake vode, so, žumanca i konjak i od toga, uz dodavanje mlake
vode koliko je potrebno, zamesite tvrđe testo. Izlupajte ga dobro varjačom, pa dodajte preostalu vodu, puter i čvrsto ulupan sneg od dva belanceta. Mutite testo varjačom dok ne dobijete ujednačenu žitku masu malo gušću nego za palačinke.
3. Umočite banane u testo i ispržite ih u većoj količini dobro zagrejanog ulja. Ocedite ih od masnoće, poređajte na tacnu, pospite šećerom i odmah servirajte.
Izvor: Stvar ukusa