ČIZKEJK OD LIMUNA

ČIZKEJK OD LIMUNA

Keks baza:
120 g čajnog keksa
2 kašike šećera
2 kašike mleka
1/2 kašike limunovog soka

Smesa od sira:
200 ml biljne slatke pavlake
120 g šećera
1 vanilin šećer
sok i korica od jednog limuna
400 g ella sira
1 želatin

Lemon curd:
2 jaja
140 g šećera
sok od 2 limuna
45 g putera
sitno rendana korica od 1 limuna

Priprema:

Keks sameljite. Ja to radim u električnoj seckalici, pa kad sameljem keks dodam ostale sastojke tek toliko da se napravi mrvicasta smesa. Zatim, tu smesu stavim u pripremljen kalup. Kada koristim kalup sa odvojivim dnom onda ne stavljam papir za pečenje, ali sada sam koristila kalup za pečenje hleba koji je dubok i ne bih u njemu mogla da isečem lepe parčiće.

Zatim sam kalup blago nauljila da bi se papir bolje zalepio, iskrojila papir prema kalupu pa sam ga dobro prilepila za dno i ivice. Keks smesu sam stavila na dno, onako kako sam vam opisala gore. I stavila sam u frižider dok pripremam fil.

U velikoj činiji sam umutila slatku pavlaku, šećer, vanilin šećer i koricu limuna. Kada se umuti, ulijte sok limun. Razmutite mikserom. U ovom trenutku će smesa naglo da se zgusne, ali bez brige. Ako koristite mlečnu slatku pavlaku, možda će ovo biti problem zbog limuna, pa je za ovaj konkretno recept ne preporučujem. Dodajte ella sir i dobro sve razmutite.

Zatim, želatin prelijte sa malo vode i ostavite da nabubri. Kada nabubri, zagrejte u mikrotalasnoj ili na ringli tek toliko da se želatin rastopi. Ulijte rastopljen želatin u smesu od sira pa ponovo sve razmutite. Preručite smesu u kalup sa keksom i poravnajte površinu. Ostavite u frižideru minimum 2 sata a idealno preko noći.

Lemon curd napravite tako što ćete sve sastojke staviti u šerpu i kuvati uz stalno mešanje dok se ne zgusne toliko da krema ostaje na poleđini kašike kada se izvadi iz šerpe. To je to. Čiz kejk isecite vlažnim nožem da bi vam presek bio čist i poslužite preliveno kremom od limuna (lemon curd).

izvor:milinkuvar.com

Možda će vas interesovati i ovo: