KREMPITA SA ŠLAGOM: Najlepši kremasti kolač za desert u svakoj prilici
Sastojci:
1 l mleka
8 jaja
300 gr šećera
200 gr brašna
2 kašičice ekstrakta vanile
1 pakovanje lisnatog testa
750 ml pavlake za šlag
2 kašike prah šećera
Priprema:
Ugrejte rernu na 180C stepeni.
Pospite brašnom radnu površinu.
Rastanjite oklagijom lisnato testo i svaki komad stavite na peki-papir pa pecite u plehu desetak minuta.
Ostavite da se ohladi.
Odvojte žumanca i belanca. Umutite penasto belanca sa šećerom.
Dodajte brašno i vanilu, pa sipajte jednu šolju 250 ml mleka i umutite u ujednačnenu masu.
U šerpi zagrejte ostatak mleka da provri, smanjite vatru i sipajte polako umućena žumanca.
Mešajte dok se ne zgusne.
Ulupajte mikserom belanca u čvrst sneg. Umešajte sneg u kuvani krem i polako žicom izmešajte.
U dublji pleh stavite pečeno lisnato testo pa sipajte krem i ostavite u frižider da se stegne.
Umutite pavlaku za šlag sa prah šećerom. Sipajte šlag preko krema i vratite da se hladi.
Drugi komad pečenog lisnatog testa isecite na kvadrate oštrim nožem i njih složite preko šlaga.
Pred serviranje, pospite prah-šećerom.
Izvor: Lepa&Srećna