Mramorni kolač
Za 12 krišaka potrebno je:
- modla za kuglof prečnika 23 cm ili pravougaoni pleh 35 cm x 11 cm
- 300 g neslanog maslaca, omekšalog
- 300 g kristal-šećera
- nekoliko kapi čistog ekstrakta vanile
- prstohvat soli
- 5 jaja
- 380 g namenskog brašna
- 4 kašičice praška za pecivo
- 4 supene kašike mleka
- 20 g kakaoa u prahu
- šećer u prahu, za posipanje
Priprema:
1. Zagrejte pećnicu na 180˚ C (plin 4). Zamastite modlu za kuglof ili pravougaoni pleh.
2. Stavite maslac u činiju i umutite da bude gladak. Postepeno umešajte šećer, ekstrakt vanile i so da se smesa zgusne i ostane glatka. Dodajte jedno po jedno jaje sve vreme žustro muteći žicom.
3. Prosejte brašno i prašak za pecivo u žitko testo od maslaca i jaja u dva puta, tako što ćete između sipati dve supene kašike mleka.
4. Kašikom prebacite dve trećine mešavine u pripremljen pleh. U ostatak prosejte kakao uz preostalo mleko. Testo s kakaom prebacite kašikom preko običnog testa i promešajte tako da dobijete mermernu šaru. Pecite jedan sat ili dok ne naraste i dobije zlatnosmeđu boju.
5. Ostavite da se hladi u plehu 10 min. pa prebacite na rešetku. Pospite šećerom u prahu.
Izvor: b92.net