Napoleon torta sa kremom od Plazme

Napoleon torta sa kremom od Plazme

Sastojci za8 Osoba/e

310 g maslaca
15 ml jabukovog sićeta
150 g šećera
45 g kukuruznog skroba
50 ml slatke pavlake
50 g šećera u prahu
200 g mlevene plazme
460 g brašna
7 kom. jaja
4 g soli
750 ml mleka

Započni pripremu

Najpre umesite testo za korice. U odmereno brašno dodajte so, izmešajte, pa dodajte 260g hladnog putera, krupno izrendanog. Utrljajte puter u brašno, napravite udubljenje u sredini, pa u udubljenje dodajte ostale sastojke: 1 jaje, sirće i 160 ml ledene vode. Umesite glatko, elastično testo, pa ga podelite na 12 loptica. Loptice testa nežno uvijte u providnu foliju, pa stavite u frižider da odstoji otprilike 2 sata. Nakon toga zagrejte rernu na 210 stepeni. Papirom za pečenje obložite dva pleha. Svaku lopticu testa razvijte na pobrašnjenoj podlozi do prečnika 22 cm. Krug od testa izbockajte viljuškom. Nije važno ako krug nije pravilan, jer se viškovi testa odsecaju nakon pečenja. Torta će biti prečnika 18 cm, a testo se pečenjem skuplja, pa je važno da prečnik pre pečenja bude znatno veći. Pecite koricu 7-8 minuta u zagrejanoj rerni. Odmah je prebacite sa papira za pečenje na kuhinjsku krpu i tanjirom prečnika 18 cm odsecite višak testa, a formirani disk ostavite da se hladi. Viškove skupljajte sa strane. Nastavite sa preostalih 11 loptica testa. Dok se jedna korica peče, drugu pripremajte i stavljajte na drugi pleh obložen papirom za pečenje. Dok su loptice testa u frižideru, pripremite krem. Za pripremu krema, mleko odmerite u veću šerpu i ubacite štapić vanile. Zagrevajte do ključanja. Posebno izmešajte šećer, skrobno brašno i 6 žumanaca da dobijete smesu bez grudvica. Iz vrelog mleka izvadite štapić vanile. U ovu smesu dodajte vrelog mleka, malo-pomalo, da se žumanca zagreju. Tako ćete sprečiti da se zgrušaju. Toplu smesu sa žumancima vratite u vrelo mleko i mešajte na blažoj vatri dok se ne zgusne. Vrelu smesu sklonite sa vatre, dodajte 50g putera na sobnoj temperaturi i umešajte, pa pokrijte providnom folijom površinu fila da se ne stvori korica. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa dodatno ohladite u frižideru. Neposredno pre filovanja, ulupajte slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Ohlađenom kremu dodajte 100g Mlevene Plazme i ulupanu slatku pavlaku i sve sjedinite. Na tanjir na kom će biti torta stavite kašiku krema, pa prvu koru. Preko prve kore razmažite 2-3 kašike krema, pa stavite drugu koru. Nastavite tako do dvanaeste kore. Tortu lagano pritisnite i stavite u frižider. Nemojte potrošiti sav krem. Nakon 2 sata tortu izvadite iz frižidera, opet malo pritisnite, pa premažite ostatkom krema po obodu i površini. Viškove pečenih korica usitnite, pa im dodajte 100 g Mlevene Plazme i tom smesom obilno pospite tortu sa svih strana. Ostavite u frižideru da prenoći, pa služite.

izvor:maxi.rs

Možda će vas interesovati i ovo: