Pita od jabuka na engleski način!
Zasladite se ovom divnom pitom pripremljenom na engleski način.
Sastojci:
300 g brašna
malo soli
100 g šećera
malo rendanog muskatnog oraščića
150 g hladnog maslaca
1–2 kašike mleka
Za fil:
800 g jabuka
5 kašika šećera
2 kašičice cimeta
Priprema:
1. Sipati brašno u činiju za mešanje. Dodati šećer, so i malo muskatnog oraščeta, pa sve izmešati. Iseckati maslac i dodati ga. Brzo umesiti mikserom sa specijalnim nastavkom za mešenje testa (ili brzo izmesiti rukama, prethodno opranim u hladnoj vodi). Dodati mleka, onoliko koliko je potrebno da se testo ujednači, ali ne previše, da ne bude lepljivo. Preseći testo na pola i oba dela razviti na radnoj površini s brašnom, tako da se dobiju 2 kruga prečnika oko 30 cm. Obložiti jednim krugom plitki pleh za pite (prečnika 26 cm) prethodno obložen peki papirom. Zagrejati rernu na 180 stepeni.
2. Jabuke očistiti i iseći na tanke kriške. Izmešati jabuke sa 4 kašike šećera i cimetom, pa ih rasporediti po testu. Poklopiti drugim krugom od testa, pa krajeve stisnuti tako da fil tokom pečenja ne iscuri. Peći oko 40 minuta, posuti preostalim šećerom i servirati toplo, uz kafu ili čaj.
Izvor: Stvarukusa.rs