Slatka bogata pita
Sastojci:
Za testo:
-250 g glatkog brašna
- 150 g maslaca (putera ili margarina)
- 2 kašike šećera
- 5 kašika mleka
- 1 jaje, 1 vanilin šećer, 1 prašak za pecivo
- 1 kašika rendane kore pomorandže
Za nadev:
- 1 kg kiselkastih jabuka
- 1 vanilin šećer
- 3 kašike šećera
- 5 kašika suvog grožđa
- 3 kašike mlevenih lešnika ili badema
- malo ruma, sok 1 pomorandže
Priprema:
Za testo: Maslac dobro izmrvite sa brašnom, dodajte sve ostale sastojke i zamesite glatko testo koje je odmah spremno za upotrebu.
Za nadev: Operite i oljuštite jabuke, a zatim ih izrendajte. Tako pripremljene jabuke prodinstajte na laganoj vatri sve dok ne ispari tečnost. Malo ohladite i dodajte šećer, suvo grožđe, koje ste prethodno natopili u rumu i iscedili. U to sve dodajte mlevene lešnike i na kraju sok od pomorandže.
Testo podelite u dva dela, jednu polovinu razvijte u tepsiji, po tome stavite nadev i pokrijte drugom polovinom testa. Izbockajte viljuškom. Ubacite u rernu i pecite na 180 C oko pola sata.
Kad je pečeno pospite sa šećerom u prahu u koji možete dodati vanilin šećer.
Izvor: novine.ca