Šnenokle
Sastojci:
700 m mleka
4 jaja
4 kašike šećera
2 kesice vanilinog šećera
2 kašike glatkog brašna
Priprema:
U 600 ml mleka staviti 2 kesice vanilinog šećera i 4 kašike šećera i kuvati dok ne počne da "kipi". U međuvremenu umutiti čvrst sneg od 4 belanca i prstohvata soli.
Kad mleko prokuva kašikom vaditi gomilice iz smese od belanaca i spuštati u mleko. Kuvati ih nekoliko sekundi pa preokrenuti na drugu stranu. Okretanje noklica može da deluje nezgodno, ali trik je u tome da ne stavljate prevelike gomilice belanaca u mleko. Ne treba ih kuvati dugo, najbolje oko pola minute. Primetićete kako se pri kuvanju "naduju". Izvaditi ih rupičastom kašikom na tanjir.
Kad su sve noklice kuvane, napraviti krem od žumanaca. Umutiti 4 žumanca sa 100 ml mleka i dve ravne kašike glatkoga brašna. Polagano, kutlaču po kutlaču, dodavati mleko koje smo skinuli s vatre. Dobro izmešati pa ponovo vratiti tek toliko da prokuva.
U veću činiju (ili više malih) sipati pripremljen krem od žumanaca, pa na njega slagati noklice od belanaca. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi, a zatim odložiti na nekoliko sati u frižider. Najukusnije su kada se pospu sa puno izrendane čokolade. Kao dostojna zamena može da posluži i kakao prah ili neki voćni sirup.
Izvor: She.hr