Uskršnja farma
Sastojci:
- brašna 500 g
- svežeg kvasca1/2 kocke
- šećera 4 kašike
- ulja130 ml
- jaje1
- mlakog mleka 200 ml
- kokosa 4 kašike
za ukras
- kokosa 50 g
- marmelada po potrebi
- šargarepabarena po potrebi
- suvo grožđe po potebi
- prehrambena žuta boja po potrebi
Uputstvo za pripremu:
U mlakom mleku razmutiti kvasac sa malo šećera i brašna i ostaviti da nadođe.
Pomešati polovinu brašna sa šećerom i uljem, pa dodati žumance i kokos.
Dodati nadođli kvasac i postepeno dodavati preostalo brašno dok se ne umesi glatko testo.
Ostaviti da odstoji 30 min da nadođe,pa ga podeliti na 30 loptica: 15 većih za trup i 15 manjih za glavu pilića.
Četvrtastu tepsiju obložiti papirom za pečenje, pa poređati 15 većih loptica za trup praveći razmak.
Umutiti belance, četkicom premazati svaku lopticu i zalepiti glave manje loptice.
Ostaviti piliće da u plehu odstoje oko 15 min,pa peći u zagrejanoj rerni oko 25 min na 180 stepeni.
Za to vreme kokos ofarbati žutom bojom, a marmeladu malo zagrejati.
Gotove piliće ostaviti da se ohlade, pa premazati marmeladom pomoću četkice i posuti žutim kokosom.
Od suvog grožđa staviti oči, a od barene šargarepe kljunove i kreste.
Izvor: Blic žena