BEĆAR PAPRIKAŠ BEZ MESA: Sataraš sa jajima
Oko bećar paprikaša ili sataraša stalno postoje neke dileme - da li je to isto jelo sa dva imena?
Sastojci:
3 krupne glavice luka
1 kg paprika
1 kg paradajza
3 jajeta
ulje za prženje
so, šećer
ljuta papričica
peršun
Priprema:
Očistite luk i iseckajte ga na rebarca pa upržite na ulju kratko, a zatim još malo dinstajte dodajući vruću vodu.
Dok se luk dinsta, očistite papriku, iseckajte na duge režnjeve, pa svaki režanj na sitnije poprečne parčiće.
Dodajte ga u luk i smanjite na najtišu vatru i poklopite, da i paprike počnu da puštaju vodu.
Dok se one polako prže, oljuštite paradajz pa ga isecite kao za salatu.
Dodajte ga u luk i papriku, pa pojačajte vatru i dinstajte sve zajedno dok ne omekša, a voda ne ispari.
Dodajte so i šećer, ljutu papričicu po ukusu.
Ako neki ukućani ne jedu jaja, možete da ih pojedinačno spustite u bećarac i upržite ih u vrelom povrću tako da posle možete da ih odvojeno servirate.
Ako svi vole bećarac sa jajima, umutite jaja kao za kajganu, pa polako sipajte u vrelo povrće i pržite na ulju dok se jelo ne zgusne i ne poveže.
Pospite peršunom, servirajte sa belim sirom.
Napomena: bećar paprikaš je izuzetno ukusan i ako paprike prvo ispečete na plotni ili roštilju, oljuštite i očistite od semena i ljuske i naseckate. U tom slučaju, dodajte ih kad paradajz već bude ukuvan.
Izvor: Lepa&Srećna