Musaka od mesa i patlidžana
Photo: Shutterstock

Musaka od mesa i patlidžana

Ručak za celu porodicu.

Sastojci:

  • – 4-5 patlidžana
  • – 500 g mešanog mlevenog mesa
  • – 150 g crnog luka
  • – 4 čena belog luka
  • – 3-4 sveža paradajza ili pelat
  • – 1 veza peršuna
  • – par listova lovora
  • – so, biber
  • – 100 ml maslinova ulja

Bešamel sos:

  • – 40 g maslaca
  • – 30 g brašna
  • – 500 ml mleka
  • – 1 kašika rendanog parmezana
  • – 2 jaja
  • – so, biber

Priprema:

Patlidžane isecite po dužini, posolite ih i ostavite neka malo odstoje. Isperite ih toplom vodom i osušite kuhinjskim papirom.

Poređajte ih na pleh koji ste namazali maslinovim uljem. Patlidžane pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta.

Na maslinovu ulju kratko prodinastajte naseckani luk, a zatim i mleveno meso. Dodajte seckani paradajz ili pelat, lovorov list, biber i izgnječeni beli luk. Dinstajte uz dodavanje vode.

Kada meso omekša, dodajte naseckani peršun.

Priprema bešamela: na rastopljenu maslacu kratko propržite brašno, zalijte hladnim mlekom i kuvajte mešajući oko pet minuta. Dodajte so, biber i parmezan.

Bešamel malo ohladite i umešajte prethodno umućena jaja.

U vatrostalnu posudu poređajte red patlidžana, po njima rasporedite deo dinstanog mesa, na to ponovo stavite red patlidžana, dinstano meso i završite slojem patlidžana. Sve zalijte pripremljenim bešamelom.

Musaku pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni od 20 do 30 minuta.

Izvor: N1

Možda će vas interesovati i ovo: