Musaka od tikvica i krompira

Musaka od tikvica i krompira

Potrebno:

1 kg mlevenog mesa

1 kg krompira

1 kg tikvica

2 glavice crnog luka

1 veća šargarepa

200 grama pirinča

vezica lišća peršuna

3-4 čena belog luka

so, biber

3+2 jajeta

Priprema:

Tikvice iseći uzduž na 1 cm debljine, posoliti, svako parče uvaljati u brašno pa u umućena jaja (3 komada) i ispohovati.

Dok se pohuje, propržiti na malo ulja iseckan crni luk, dodati mleveno meso i bez dolivanja vode dinstati oko 15 minuta (može i živo meso da se stavi u musaku, ali onda se stvrdne u musaki, a izdinstano je rastresito i "vazdušasto"). Sipati pirinač, dodati šolju vode i dinstati dok voda ne ispari. Skloniti sa vatre, dodati izrendanu šargarepu, sitno iseckan beli luk, soli i bibera po ukusu, kao i sitno iseckano lišće peršuna. Krompir oljuštiti i iseci na krugove debljine oko pola cm.

U uljem podmazanu šerpu ređati red posoljenog krompira, red pohovanih tikvica, staviti celu količinu mesa, ponovo red tikvica i red krompira preko (taj krompir posoliti i uvaljati u kašiku ulja). Sipati preko 2 šolje vode i staviti u zagrejanu rernu.

Inače, od ove količine bude puna šerpa od 8 litara.

 

Peći na 200 stepeni oko sat vremena, zatim ulupati preostala 2 jajeta sa malo vode, preliti preko musake i zapeći.

Možda će vas interesovati i ovo: