Pasta fažol: Čuveno italijansko jelo “ni od čega”

Pasta fažol: Čuveno italijansko jelo “ni od čega”

U Italiji skoro svaka kuća ima svoju verziju za jelo od testenine i pasulja. Ipak, svi slede ona osnovna pravila kad bi da spreme čuveno jelo pastu fažol, odnosno fađoli, za koje kažu da se pravi "ni od čega".

Pasta e fagioli, tj. pasta fažol, iliti fađoli je ukusno i vrlo jednostavno jelo koje potiče iz Italije, a koje se priprema od tek nekoliko sastojaka, uglavnom vrlo pristupačnih.

Nije poznato gde je ova pasta prvi put skuvana, ali bez sumnje je bilo jelo siromaha koje se vremenom proširilo na ceo svet. Kao što mu ime kaže, osnova su testenina i pasulj, najčešće onaj beli.

Sastojci:

500 g kuvanog pasulja
300 g suve testenine
100 g slaninice
3-4 paradajza iz konzerve
2-3 čena belog luka
1-2 litra povrtnog bujona po želji
malo maslinovog ulja
1 grančica svežeg ruzmarina
so i biber po želji
rendani sir po želji

Priprema:

Potopite u vodu pasulj veče pre kuvanja, pa sutradan ocedite tu vodu i u drugoj skuvajte pasulj uobičajeno. Za bolji ukus u pasulj po želji dodajte nekoliko čenova belog luka i malo svežeg peršuna,a posolite pred kraj kuvanja.

U velikom loncu na malo maslinovog ulja propržite sitno naseckanu slaninicu dok ne dobijete lepu braonkastu boju. Dodajte cele čenove očišćenog belog luka i ruzmarin i dinstajte minut-dva.

Ubacite u lonac zgnječen paradajz iz konzerve, sve dobro promešajte i dinstajte još nekoliko minuta. Jelu dodajte kuvani pasulj, sve dobro promešajte i držite na srednjoj vatri još nekoliko minuta da se ukusi sjedine.

Onda ubacite suvu testeninu i u lonac postepeno ulijte bujon. Tečnost bi trebalo da bude otprilike pet centimetara iznad ostalih sastojaka u loncu jer će testenina tokom kuvanja upiti dosta vode.

Redovno mešajte da se testenina ne zalepi za dno lonca. Dolijte još vode ili supe ako primetite da je jelo previše suvo. Ako slučajno sipate previše supe, viljuškom ili gnječilicom za kuvano povrće pritisnite deo pasulja i tako zgusnite celo jelo. Posolite i zabiberite po želji. Jelo poslužite toplo sa malo rendanog sira.

Izvor: nova.rs

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.