Pileći ražnjići sa kikiriki prelivom

Pileći ražnjići sa kikiriki prelivom

Sastojci

pileće belo meso (3 kg)

korijander

so

beli biber

vegeta

beli luk (oko 100 gr za ražnjice + oko 100 gr za preliv od kikirijija)

crni luk (1-2 glavice)

puter

slatka soja

sok od limuna (1 limun)

prženi kikiriki (½ kg)

crvene ljute papričice (1-2 kom.)

med (2 supene kaške)

terasi (koncentrat od rakova, veoma jaka aroma) – 1 mala kašičica

list od zelenog limuna (2-3 kom)

šećer od šećerne trske (oko 1-2 supene kasike, zavisi od ukusa)

Priprema

Ražnjići:

Pileće belo meso (jos u komadima) preliti sokom od limuna i posoliti, ostaviti da odstoji oko 15 minuta u frižideru.

Beli luk prodinstati na vrelom ulju zatim skloniti sa strane.

U blender staviti:

-beli luk predhodno proprženi

-korijander

-beli biber

-so

-vegeta

-malo ulja ostalog od prženja belog luka

Ovaj sastojak dobro izgnječiti, dok ne postane glatka masa (Indonežani to rade na avanu). Zatim pomešati sa iseckanom piletinom i dodati meda i malo slatke soje. Začinjeno meso staviti ponovo u frižider da ostoji još oko 30 minuta. Posle ih nabadati na drvene štapiće.

Način pečenja:

Sos/preliv sa pečenje:

U poludubokoj posudi staviti putera, malo meda i slatke soje i ručno pomešati. Ražnjiće peći na roštilju dok ne postane polu-pečeno, zatim ražnjiće umakati u posudu sa sosom i odmah zatim nastaviti pečenje dok ne postane pečeno.

Preliv od kikirikija:

U blender staviti: crni luk, beli luk, 1-2 crvene ljute papričice, šećer od šećerne trske, terasi. Sve usitniti dok ne postane glatka masa.

II smesa:

U blender/seckalici usitniti prženi kikiriki dok postane glatka.

Na ulju propržiti smesu i list od limuna, i kada malo porumeni dodati smesu II (kikiriki) i malo vode i malo slatke soje. Pržiti tako sve dok se ukuva lepo, to jest počne da se odvaja masnoća.

Vodu dodati onoliko koliko želite da vam preliv bude gust ili redak.

Ražnjiće preliti sosevima.

Izvor: Stvar ukusa

Možda će vas interesovati i ovo: