Piletina Kijev po receptuslavnog kuvara Marka Pjera Vajta

Piletina Kijev po receptu slavnog kuvara Marka Pjera Vajta

Slavni kuvar Marko Pjer Vajt poznat je po tome što je podučavao kuvare kao što su Gordon Remzi, Mario Batali i Kertis Stoun, ali i po svom odličnom receptu za piletinu Kijev.

Sastojci

2 čena belog luka
120 g mekog putera
2 komada pilećih prsa bez kože
2 jaja, umućena
30 g brashna
1 izmrvljena pileća kocka
120 g prezle
ulje
1 veza seckanog svežeg peršuna
1 limun, isečen na kriške, za serviranje

Priprema

Beli luk sitno iseckajte, pospite prstohvatom soli i dobro izgnječite nožem.

Pomešajte tako izmleveni beli luk, peršun i puter i pomešajte viljuškom da dobijete kompaktnu mešavinu začinjenog putera.

Isecite pileća prsa na dasci za sečenje po sredini, ali pazite da ne isečete do kraja. Otvorite prsa kao leptirova krila, stavite između 2 lista prijanjajuće folije i udarajte ravnom stranom bata za meso od sredine ka ivicama. Uverite se da je meso dovoljno tanko. Takođe, pazite da ne udarite previše kako ne biste pocepali meso. Ponovite sa preostalim pilećim prsima i začinite solju i biberom sa obe strane.

U 3 odvojene činije stavite umućena jaja, brašno i prezle, pa u brašno dodajte izmrvljene pileće kocke.

Stavite pileća prsa na plastičnu foliju i prekrijte sredinu kašikom začinjenog putera. Uverite se da ima dovoljno plastične folije da čvrsto umotate piletinu u nekoliko slojeva. Počnite da motate puter i piletinu, uvlačeći strane dok motate. Kada dobijete usku pileću rolnu, čvrsto je umotajte u plastičnu foliju. Ponovite i sa drugim pilećim prsima. Stavite rolovanu piletinu u frižider na 50 do 60 minuta

Izvadite piletinu iz frižidera i pažljivo je odmotajte od plastične folije.

Ohlađena prsa pažljivo uvaljajte u začinjeno brašno, dobro umočite u jaje i prekrijte prezlama. Ponovite postupak još jednom sa jajima i prezlama, kako biste osigurali dobar premaz koji će sprečiti da puter nestane.

U tiganju zagrejte sloj suncokretovog ulja od 2 cm i pažljivo dodajte piletinu. Pecite po 10 minuta sa svake strane, pa skinite sa ulja i ocedite na kuhinjskom papiru.

Poslužite odmah, ukrašeno kriškama limuna i posuto peršunom.

Možda će vas interesovati i ovo: