Prolećna musaka od spanaća i mesa
Sastojci
- 1 kg spanaća
- 2 čena belog luka
- 3 kašike maslinovog ulja
- 400 g barenog pirinča
- 500 g mlevenog junećeg mesa
- 150 g praziluka
- dodatak jelu
- biber
- 4 jaja
- 200 ml obranog mleka
Priprema
Na jednom delu zagrejanog ulja dinstati spanać sa iseckanim belim lukom. Dodati obareni pirinač i promešati. Na preostalom ulju prodinstati iseckan praziluk, dodati mleveno meso i začine. Dinstati još 10-ak minuta. U nauljenu vatrostalu posudu staviti polovinu spanaća sa pirinčem, rasporediti mleveno meso i prekriti ostatkom spanaća i pirinča. Musaku preliti umućenim jajima i mlekom, staviti u zagrejanu rernu i peći 20-ak minuta na 180*C. Pečenu prolećnu musaku od spanaća servirati i poslužiti.
Iako je spanać nesumnjivo visokovredna namirnica, zbog sadržaja oksalne kiseline, čiji kristali mogu da začepe bubrežne kanale, bubrežnim bolesnicima savetuje se da ga izbegavaju. Prilikom pripreme treba odstraniti peteljke i deblja rebra listova spanaća jer se u njima nalazi najviše oksalne kiseline. Delovanje oksalne kiseline se može ublažiti ukoliko se spanać priprema sa mlekom ili pavlakom.
Izvor: Pressonline