Prolećna musaka od spanaća i mesa

Prolećna musaka od spanaća i mesa

Sastojci

- 1 kg spanaća

- 2 čena belog luka

- 3 kašike maslinovog ulja

- 400 g barenog pirinča

- 500 g mlevenog junećeg mesa

- 150 g praziluka

- dodatak jelu

- biber

- 4 jaja

- 200 ml obranog mleka

Priprema

Na jednom delu zagrejanog ulja dinstati spanać sa iseckanim belim lukom. Dodati obareni pirinač i promešati. Na preostalom ulju prodinstati iseckan praziluk, dodati mleveno meso i začine. Dinstati još 10-ak minuta. U nauljenu vatrostalu posudu staviti polovinu spanaća sa pirinčem, rasporediti mleveno meso i prekriti ostatkom spanaća i pirinča. Musaku preliti umućenim jajima i mlekom, staviti u zagrejanu rernu i peći 20-ak minuta na 180*C. Pečenu prolećnu musaku od spanaća servirati i poslužiti.

Iako je spanać nesumnjivo visokovredna namirnica, zbog sadržaja oksalne kiseline, čiji kristali mogu da začepe bubrežne kanale, bubrežnim bolesnicima savetuje se da ga izbegavaju. Prilikom pripreme treba odstraniti peteljke i deblja rebra listova spanaća jer se u njima nalazi najviše oksalne kiseline. Delovanje oksalne kiseline se može ublažiti ukoliko se spanać priprema sa mlekom ili pavlakom.

Izvor: Pressonline

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.