ROLOVANA SVINJETINA: Nikad sočnije meso, a za recept vam treba nekoliko sastojaka
Ovo je jedan od onih recepata koji izgledaju kao da ste se previše potrudili, a ustvari su tako laki da vam recept gotovo i nije potreban. Pored malog broja sastojaka, druga velika stvar je da slanina drži svinjetinu zaista sočnom. Dakle, umotavanjem slaninom, svinjetina je zaštićena što pomaže da ostane dodatno vlažna prilikom pečenja. Osim toga, mast od slanine preliva svinjetinu dok se peče, što takođe doprinosi sočnosti.
Sastojci:
8 do 10 kriški slanine dovoljno dugačkih da se omota oko svinjetine
500 g svinjskog mesa
so, biber
maslinovo ulje
2 kašike meda
Priprema:
Zagrejte rernu na 200°C. Položite trake slanine vertikalno na dasku, malo da se preklapaju. Začinite svinjetinu solju i biberom.
Zagrejte ulje u tiganju i pržite svinjetinu sa svih strana dok lepo ne porumeni. Isključite ringlu i ostavite da se ohladi. Na poređanu slaninu stavite svinjetinu i urolajte. Završite sa šavom slanine na dole. Prelijte medom i premažite sve.
Pecite 25 minuta. Nakon 20 minuta prelijte sokovima iz pleha pa vartite da se još zapeče. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji 5 minuta.
Potresite još jednom neposredno pre serviranja.
Za posluživanje isecite na debele kriške.
Izvor: Stvar ukusa