Sataraš

Sataraš – omljeno letnje jelo. Zdavo i ukusno.

Sataraš je jelo poreklom iz jugoistočne Evrope, specifično iz Srbije, Bosne, Hrvatske i Crne Gore. Osnovna verzija sataraša se pravi od povrća – uglavnom paradajza, paprike i luka, koji se dinstaju na maslinovom ili biljnom ulju. U nekim receptima se koriste i čili papričice za dodatni začin. Sataraš se često servira kao prilog ili se koristi kao osnova za druga jela, poput jela od pirinča ili testenina.

Sataraš se obično jede leti, kao toplo ili hladno jelo.

Sastojci za sataraš:

– 2 glavice crnog luka

– 4 žute paprike

– 4 zelene paprike

– 6 paradajza srednje veličine

– ulje za prženje

– so, biber

Priprema sataraša:

U veću posudu na šporetu staviti vodu da proključa. Za to vreme paradajzu zaseći kožicu na četiri jednaka dela.

Kada voda proključa stavite je sa strane, pa u nju staviti paradajz. Ostavite ga u vodi dok se drugo povrće čisti i seče.

Oljuštitii oba crvena luka, pa ih iseći na režnjeve. Zatim žutim opranim paprikama ukloniti semenke, pa ih iseckati na trakice. Na isti način pripremiti i zelene paprike.

Zatim izvaditi paradajz iz vode, pa ga oljuštiti i iseći na kockice. U veću posudu sipati ulje za prženje i pustiti ga da se zagreje.

Staviti luk i pržiti ga oko 10 minuta na srednje jakoj temperaturi uz mešanje. Zatim ubaciti žutu, pa zelenu papriku, prenosi Danas.rs.

Dobro izmešati, poklopiti i pustiti da se krčka 15 minuta. U posudu sipati iseckani paradajz, pa uz povremeno mešanje pustiti da se kuva oko 30 minuta. Za to vreme tečnost u satarašu će se redukovati.

Pred kraj kuvanja posoliti i pobiberiti po ukusu i kuvati još pet minuta.

Možda će vas interesovati i ovo: