Svinjsko pečenje sa šargarepom
Sastojci:
1 kg. svinjske pečenice ili karea
so, biber
kašika slatke aleve paprike
50 gr. putera
4 glavice crnog luka
2 čena belog luka
3 karanfilića
2 lista lovora
5 zrna kleke
800 ml. supe od mesa
600gr. mladih šargarepa
70gr. putera40 gr. šećera
300gr. trakaste testenine
3 kašike senfa
3 kašike gustina
Priprema:
Meso oprati prosušiti istrljati solju, biberom i paprikom. U dubljoj šerpi ili pekači zagrejati puter I staviti meso da se peče sa svih strana. Očistiti crni luk I krupno ga narezati, a beli iseckati sitno. Obe vrste luka staviti u pekač, dodati karanfilić, lovor i kleku.
Dinstati dok luk ne požuti. Sniziti temperaturu i dodati 300ml supe. Posle 20 min dinstanja dodati ostatak supe i ostaviti da se dinsta 90 min. Oprati šargarepu i u manju šerpu staviti 50g putera i otopiti ga, pa u njemu karamelizovati šećer uz stalno mešanje, dodati šargarepu i toliko vode da šargarepa bude prekrivena njom. Malo posoliti i ostaviti da se kuva dok se tečnost ne pretvori u sirup.
Skinuti sa ringle pa dodati ostatak putera i promešati. Testeninu kuvati 10 min u posoljenoj vodi. Procediti je. Izvaditi meso i crni luk i ostaviti na toplom. Ukloniti lorber, pa ispasirati sos od pečenja, dodati mu senf, so i biber. Umešati gustin i crni luk.
Meso iseći pre serviranja i servirati sa testeninom šargarepom i sosom.
Izvor: gastronomija.info