Baba ganuš – namaz od patlidžana (baba ganoush)
Foto: Domaćica za vas

Baba ganuš – namaz od patlidžana (baba ganoush)

Baba ganuš – možda naziv zvuči egzotično, ali je sve vrlo jednostavno i dostupno.

Patlidžan, beli luk, susam…

Namaz od patlidžana i tahinija koji je poreklom sa istoka.

Možda ste nekada nešto slično napravili, a da niste znali da je baš to-to.

Baba ganuš (namaz od patlidžana) sastojci:

500 g patlidžana (2 manja)
2 čena belog luka
2-3 kašike tahinija
so, biber, sok od limuna po ukusu

Priprema:

Patlidžan dobro oprati, bocnuti viljuškom na nekoliko mesta i ispeći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Peći oko pola sata, tj. dok patlidžan fino ne omekša.

Beli luk možete ispeći ili ostaviti svež, u zavisnosti od toga kakvu aromu volite.

Ohlađeni patlidžan oljuštite (nije problem ako ostane deo kore) i zajedno sa svim ostalim sastojcima napravite namaz u seckalici za hranu.

Ako volite krupnije komade, sve dobro izgnječite viljuškom ili gnječilicom za krompir.

Probajte i doradite ukus.

Prilikom služenja možete posuti svežim peršunovim listom.

Izvor: Domaćica za vas

 

Možda će vas interesovati i ovo: