Aromatična salata sa šargarepom
Barenoj šargarepi dodajte beli luk, peršun, list celera ili korijandera, limun i maslinovo ulje, i dobićete odličnu osvežavajuću prolećnu salatu
Za 4 osobe:
600 g šargarepe, 2 čena belog luka, veza peršuna, veza listova celera ili svežeg korijandera, limun, dve, tri kašike maslinovog ulja, so i biber.
Priprema:
Šargarepu oljuštite, isecite na kolutiće i kuvajte 15 minuta u ključaloj, slanoj vodi, da šargarepa omekša. Ocedite, preručite u ledenu vodu da prekinete proces kuvanja i šargarepa sačuva lepu boju. Ohlađenu šargarepu ponovo ocedite i rasporedite na upijajući papir da se savim osuši.
Za to vreme iseckajte beli luk, dodajte seckani peršun, seckane listove celera ili korijandera. Posebno pomešajte limunov sok sa kašikom, dve maslinovog ulja, posolite, pobiberite, dobro umutite i sipajte preko salate. Promešajte i do služenja čuvajte u frižideru. Ukoliko želite ovoj salati možete dodati i seckane bademe.