Mediteranska salata s krompirom
Sastojci
1.8 kg krompira
450 g seckane boranije
3 velike pečene crvene paprike, iseckane bez ljuske
115 g seckanog crvenog luka
200 g maslina bez koštica
šaka seckanog lista peršuna
šaka svežih listova rukole
1 krastavac
Preliv:
2 kašike senfa
80 ml vinskog sirćeta
pola kašičice soli
80 ml maslinovog ulja
Priprema
1. Krompire stavite da se kuvaju u slanoj, hladnoj vodi. Pustite da proključa na visokoj temperaturi, pa smanjite temperaturu i ostavite da se krčka. Kuvajte oko 15 minuta, odnosno sve dok ne omekša. Kad se skuva, ocedite vodu i izvadite krompire da se ohlade.
2. U isto vreme , u posebnoj šerpi kuvajte boraniju u slanoj vodi. Kuvajte boraniju dok ne omekša, a zatim ocedite i stavite u posudu sa ledenom vodom, kako bi se proces kuvanja zaustavio.
3. Dok se krompir i boranija kuvaju, pripremite preliv - umutite senf, sirće, so i maslinovo ulje.
4. Kada se krompir ohladi, isecite ga na parčiće veličine oko 2 cm. Stavite u veliku činiju. Dodajte boraniju, papriku sečenu na trake, luk, isečen krastavac i masline.
5. Na kraju dodajte i preliv. Ostavite salatu da odstoji, a pre služenja pospite peršunom i rukolom. Salata može da stoji nekoliko dana u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa