BOGATA ČORBA SA NJOKAMA
Neće proći ni ovaj januar a da vam ja ne pišem o tome kako smo mi Šumakovići počeli da vodimo računa o tome šta jedemo. Nepogrešivo svakog prvog meseca u godini, dođe ta druga ili treća nedelja u kojoj mi shvatimo da ništa normalno nismo pojeli nedeljama unazad, jer praznici, radost, familija… I tada očistimo frižider od svih gluposti, sve slatkiše koje je Lenka dobila u paketićića sklonimo daleko od sebe i nakupujemo sve zeleniše i svežiše ovog sveta.
Naravno da je tako i ovog meseca, ali smo ovog puta malo opušteniji. Nismo toliko opterećeni kalorijama ali se trudimo da svakog dana kašikom unesemo nešto okrepljujuće i toplo, da ne žvaćkamo ništa između obroka, da pijemo mnogo vode i da potpuno izbegavamo grickalice i slatkiše.
Tako vam je ova divna, zaista divna čorba sa njokama od krompira idealan obrok za nas. Sa malo baby spanaća, mnogo suvih začina, vrlo malo junetine, divnim pelatima i parmezanom preko – to je kompletan obrok koji će vam nahraniti i dušu i telo.
2 kašike Premia ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 kašičica soli
250 g mlevene junetine, Maxi mesara
1 konzerva Premia oljuštenog paradajza
1 pakovanje Premia njoki
2 šake baby spanaća, Maxi pijaca
Po ½ kašičice Premia začina: peršun, vlašac, bosiljak, mirođija, origano
1 kašičica pesto sosa
Biber, po ukusu
Za serviranje:
Parmezan, maslinovo ulje, biber
Priprema:
Na maslinovom ulju propržite sitno seckan beli i crni luk sa malo soli. Kada je luk omekšao, dodajte mleveno meso i pržite ga 10-ak minuta uz povremeno mešanje. Neka uhvati koricu, to će dati dodatan ukus. Dodajte sve suve začine i pesto sos pa pržite još kratko da puste aromu.
Zatim, u šerpu sipajte paradajz iz konzerve i promešajte da varjača skine sve što se zalepilo po dnu. Nalijte još 600-700 ml vode pa pustite da provri. Kada provri, sipajte njoke i pustite da isplivaju na površinu a zatim kuvajte još nekoliko minuta da se skuvaju u potpunosti jer su malo veće. Dodajte spanać, još jednom probajte da viditeda li treba da dodate nešto od začina i to je to.
izvor: milinkuvar.com