Francuska čorba od luka
Sastojci
700 g sitno seckanog luka
2 kašičice šećera
2 zgnječena čena belog luka
25 g maslaca
2 l bujona od mesa ili povrća, po ukusu
3 dl suvog belog vina
6 kriški prepečenog bageta
225 g rendanog grijera ili nekog drugog tvrdog sira
so, biber
Priprema
1. Na zagrejanom maslacu pržite luk, povremeno mešajući. Pržite ga 20 minuta, dok ne dobije ravnomernu smeđu boju. Dodajte beli luk i još malo propržite.
2. Zalijte supom koju ste prethodno zagrejali i uspite vino. Posolite i pobiberite. Na laganoj vatri kuvajte sat vremena u polupoklopljenoj posudi, povremeno mešajući. Pet minuta pred posluživanje zagrejte rernu na najjače.
3. Kriške hleba obilato pospite rendanim sirom i ispecite ih. Korica će požuteti, a sir će se rastopiti.
4. Prilikom posluživanja, u svaku posudu za čorbu stavite krišku prepečenog hleba, a odozgo prelijte kipućom čorbom. Odmah poslužite.
izvor: Stvar ukusa