Pudarski paprikaš
Foto: Shutterstock

Pudarski paprikaš – fruškogorski specijalitet čuvara vinograda

Vitezovi, čuvari vinograda-pudari, uvek su umeli i hteli da naprave lepo jelo. Suština ovog specijaliteta je da mu odličan ukus daju začini, koje su oni dodavali po svojoj želji, jednostavno ubacivali sve ono što imaju. Ovaj paprikaš se pravi i u drugoj verziji, samo od piletine, ali mi vam nudimo ovaj recept, isprobajte, veoma pikantno!

Sastojci:

6 većih glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 šargarepe
2 paradajza
2 babure
3-4 krompira
Ljute mevene paprike po ukusu
Supena kašika masti ili ulja
1 kg svinjskog mesa od plećke
½ kg junećeg mesa od plećke
So, biber, suvi začin, mlevena crvena slatka paprika

Priprema:

Iseckajte na kockice luk, šargarepu, papriku, meso, paradajz i krompir.

U origalnoj izvedbi trebalo bi da mast ili ulje zagrejete u kotliću, ali to možete da uradite i u dubljoj šerpi. Na to stavite luk, šargarepu, papriku i paradajz i dinstajte na laganoj vatri uz stalno mešanje sve dok ne dobije smeđu boju.

Kada je to gotovo, dodajte iseckano meso, s tim što prvo ubacite junetinu, a oko 15 minuta kasnije i svinjetinu.

Sve to mešati bez dodavanja vode, sve dok svinjsko meso ne poprimi belu boju.

Kada se to dogodi, posolite, pobiberite, dodajte i malo suvog začina, pa sve to prelijte sa oko dva litra vode i kuvate na laganoj vatri, dok meso ne počne da omekšava.

U tom trenutku u paprikaš stavite krompir i mlevenu papriku (slatku, ljutu, obe, kako vam odgovara) pa kuvajte dok krompir skroz ne omekne.

 

Izvor: srbiju volimo

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.