Pudarski paprikaš – fruškogorski specijalitet čuvara vinograda
Vitezovi, čuvari vinograda-pudari, uvek su umeli i hteli da naprave lepo jelo. Suština ovog specijaliteta je da mu odličan ukus daju začini, koje su oni dodavali po svojoj želji, jednostavno ubacivali sve ono što imaju. Ovaj paprikaš se pravi i u drugoj verziji, samo od piletine, ali mi vam nudimo ovaj recept, isprobajte, veoma pikantno!
Sastojci:
6 većih glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 šargarepe
2 paradajza
2 babure
3-4 krompira
Ljute mevene paprike po ukusu
Supena kašika masti ili ulja
1 kg svinjskog mesa od plećke
½ kg junećeg mesa od plećke
So, biber, suvi začin, mlevena crvena slatka paprika
Priprema:
Iseckajte na kockice luk, šargarepu, papriku, meso, paradajz i krompir.
U origalnoj izvedbi trebalo bi da mast ili ulje zagrejete u kotliću, ali to možete da uradite i u dubljoj šerpi. Na to stavite luk, šargarepu, papriku i paradajz i dinstajte na laganoj vatri uz stalno mešanje sve dok ne dobije smeđu boju.
Kada je to gotovo, dodajte iseckano meso, s tim što prvo ubacite junetinu, a oko 15 minuta kasnije i svinjetinu.
Sve to mešati bez dodavanja vode, sve dok svinjsko meso ne poprimi belu boju.
Kada se to dogodi, posolite, pobiberite, dodajte i malo suvog začina, pa sve to prelijte sa oko dva litra vode i kuvate na laganoj vatri, dok meso ne počne da omekšava.
U tom trenutku u paprikaš stavite krompir i mlevenu papriku (slatku, ljutu, obe, kako vam odgovara) pa kuvajte dok krompir skroz ne omekne.
Izvor: srbiju volimo