Supa s blitvom i pirinčem
Sastojci
1 kg blitve
kašika devičanskog maslinovog ulja
glavica crnog luka
2 stabljike celera
4 čena belog luka
1 l bujona, od povrća ili mesa
pola šolje basmati pirinča
so
biber
sok od limuna
parmezan (za posipanje), po želji
peršun, lovor (po želji)
Priprema
1. Odvojite stabljike i listove blitve, dobro operite i usitnite. Blitvu pomešajte sa iseckanom stabljikom celera.
2. Maslinovo ulje zagrejte u dubljoj šerpi i dodajte iseckan crni luk, celer i stabljike blitve. Kuvajte dok povrće ne omekša, oko tri minuta, a zatim posolite. Kuvajte zatim još tri minuta, pa dodajte beli luk i mešajte još minut. Dodajte bujon, pirinač i biljne začine (sem bibera).
3. Kada supa počne da vri, posolite još ukoliko je potrebno, smanjite temperaturu, poklopite i ostavite da struji 10 minuta.
4. Supi dodajte listove blitve, poklopite i kuvajte još 10 miuta. Supu pobiberite i servirajte s limunovim sokom i parmezanom.
Izvor: Stvar ukusa