10 trikova koji vam mogu pomoći da sprečite prevremeno kvarenje namirnica

10 trikova koji vam mogu pomoći da sprečite prevremeno kvarenje namirnica

Da li ste ikada osetili krivicu jer ste dozvolili da vam se hrana pokvari, pa ste onda bili prinuđeni da je bacite? Truli paradajz, pokvareno mleko ili bajati kroasan vam svakako neće nedostajati, ali je ipak greota što ste pazarili nešto što niste iskoristili, posebno kada se ima u vidu uticaj preterane proizvodnje hrane na životnu sredinu.

Postoje, međutim, neki trikovi koji vam mogu pomoći da produžite vek svojih namirnica. U narednim redovima ćemo vam otkriti neke od njih…

1. Banane

Plastičom folijom obmotajte delove banana tamo gde se spajaju i one će biti jestive bar tri do pet dana duže nego inače.

2. Crni luk

Verovali ili ne, crni luk spakovan u hulahopke i odvojen čvorovima može da traje i do osam meseci.

3. Kisela pavlaka

Ako čašu kisele pavlake u vašem frižideru okrenete naopačke, to će stvoriti efekat vakuuma unutar nje, što će usporiti rast bakterija koje su odgovorne za kvarenje hrane.

4. Mleko

Ne ostavljajte mleko u vratima frižidera, jer temperatura u tom delu frižidera previše fluktuira, zbog čega postoji rizik da se mleko pokvari.

5. Začinske trave

Za začinske trave je najbolje da ih držite u dobro zatvorenim plastičnim kesicama u frižideru. Ako one nemaju mehanizam za vakuumiranje, zatvorite ih uz pomoć gumice.

6. Med

Ako vam se med ušećeri, zagrejte vodu u šerpici dok ne proključa. Pomerite šerpicu sa ringle i sačekajte nekoliko minuta da se malo ohladi. U sud ubacite teglu meda i držite je tu bar 20 minuta. Vaš med će na ovaj način ponovo postati tečan.

7. Đumbir

Đumbir će vam duže trajati ako je skladišten u zamrzivaču, ne u frižideru, a nećete morati ni da čekate da se otopi da biste ga narendali.

8. Krastavci

Krastavci ne bi trebalo da stoje u frižideru, već negde gde nema puno vlage.

9. Krompir

Za krompir je najbolje da je na nekom mračnom mestu. Izloženost svetlosti čini da on pozeleni i da se skupi.

10. Celer

Obmotajte strukove celera aluminijumskom folijom i oni će biti sveži bar mesec dana. Isto važi i za brokoli i zelenu salatu.

Izvor: Bored Panda

Možda će vas interesovati i ovo: