Foto: Thinkstock

Četiri nova načina na koja možete koristiti med

Med je mnogo više od slatkiša - pročitajte kako je još dobar za vas.

Med je jedna od namirnica od koje se jednostavno osećate bolje, a stara je vekovima. Govoreći o medu, svi će se rado osvrnuti na priču o Kleopatri koja se kupala u medu i mleku, što zvuči lepo, ali ne odgovara na pitanje šta med zaista može da učini za vaše zdravlje.

Ispostavlja se da med zaista može da učini mnogo za vas, posebno njegove sirove, nepasterizovane i tamnije varijante, kao i medicinska manuka, koja potiče sa Novog Zelanda.

Evo kako možete koristiti med kao preparat za kožu, sredstvo koje će poboljšati vaš imuni sistem, pomoć u varenju i još mnogo toga.

Hidratantna maska za lice protiv akni

Med je supstanca koja zadržava vlagu, što znači da će ublažiti suvoću i iritaciju kože. Takođe ima antibakterijska svojstva. Za maske je najbolje koristiti sirov med, jer je zadržao aktivne enzime koji nisu uništeni u procesu zagrevanja.

Kako ga koristiti: Nanesite med na lice u tankom sloju kao što biste naneli masku. Stavite u malu posudu 2-3 kašike sirovog meda, lagano ovlažite vrhove prstiju vodom, te ih potom potopite u med i nežno ga razmažite po licu. Posle 10 minuta dobro isperite lice toplom vodom, trudeći se da izbegavate sapun, i nanesite omiljenu hdratantnu kremu.

Protiv alergija i za podizanje imuniteta

Med umiruje bolno grlo i kašilj i podiže imunitet. On sadrži vitamin B, aminokiseline, enzime, i bogat je mineralima kao što su kalcijum i magnezijum, bioflavonoidima i antioksidantima. Takođe pomaže i kod alergija.

Kako ga koristiti: Pojedite jednu kašiku meda dnevno. Neka to bude domaći med s cvećem iz vaše oblasti, nepasterizovan, tako da zadrži većinu enzima i antioksidanata. Takođe ga možete dodati i šolji čaja, ili ga pomešati s jabukovim sirćetom, koje takođe ima mnogo zdravstvenih benefita.

Protiv opekotina

Sledeći put kad budete imali blizak susret sa vrelom tepsijom, razmotrite med.

Kako ga koristiti: Ako se opečete a nemate aloju pri ruci, posegnite za visokokvalitetnim sirovim medom ili manukom, i nanesite izdašno na opekotinu. Važno: u slučaju ozbiljnih opekotina, odmah konsultujte lekara.

Kod problema s varenjem

Med je izuzetno blagotvoran za sistem organa za varenje. Antiinflamatoran je i antimikropski, jer njegova kisela priroda sprečava rast bakterija. On takođe ima pozitivan efekat na regulisanje peristaltike, grčenja mišića koja se pojavljuju u digestivnom traktu, što može biti od pomoći u slučaju zatvora, dijareje i sindroma nadraženih creva.

Izvor: Stvar ukusa

Možda će vas interesovati i ovo: