Kako da olakšate pranje sudova i zašto je bolje da ih perete ručno?

Kako da olakšate pranje sudova i zašto je bolje da ih perete ručno?

Mnogima pranje sudova ne spada u omiljeni deo kućnih obaveza, evo kako da olakšate taj proces

Kad je reč o pranju posuđa, najbolji savet je da suđe operete odmah i nakon jela jer ako na tanjiru ostane bilo kakav ostatak hrane, a on će se osušiti i skoriti, pa ćete i to teže oprati što duže stoji. Ako ne možete odmah oprati prljavo posuđe, barem ga ostavite potopljeno u vodi.

Kod ručnog pranja posuđa preporučuje se sledeći redosled: operite prvo čaše, jednu po jednu, zatim pribor za jelo, pa tanjire, šoljice i činije, pa na kraju lonce, šerpe i tiganje.

Uopšteno važi da će voda u kojoj perete posuđe duže ostati čista ako prvo operete manje prljavo posuđe. Svaku posudu treba isprati, a ako dodate koju kapljicu sirćeta u vodu za ispiranje, uklonićete masne naslage i vaše će posuđe dobiti sjaj.

Čaše u kojima je bilo mleko ili alkohol isperite u hladnoj vodi pre pranja. Kad stavljate češe u sudoperu, pazite da ih ne okrznete ili razbijete i da voda ne bude prevruća, jer bi čaše mogle popucati.
Ako perete skupocene čaše i fino porcelansko posuđe, stavite krpu na dno sudopere kako se ne bi oštetili na tvrdoj površini.

Posuđe od olovnog kristala nemojte prati u vrućoj vodi i nikad ne stavljajte u mašinu za pranje posuđa. Ako jedna čaša uđe u drugu tako da ih ne možete razdvojiti, gornju čašu napunite hladnom vodom, a donju namočite u toplu vodu te lagano izvucite gornju čašu.

Drške većine noževa, osim onih najmodernijih, osetljive su na toplotu i vlagu. Perete li starinske noževe koje imaju dršku izrađenu od kosti ili umetnih materijala, nastojte da se drška previše ne navlaži dok perete nož.

Naziv “nerđajući čelik” ne odgovaraju sasvim osobinama tog materijala jer na priboru za jelo izrađenom od nerđajućeg čelika možete povratiti sjaj ako ga istrljate običnim plutom. Ako se pripremate za posebnu priliku, ako ste pozvali goste na večeru, tragove od prstiju možete ukloniti s pribora za jelo izrađenog od nerđajućeg čelika ako ga istrljate krpom namočenom u belo vinsko sirće.

Ako želite ukloniti mrlje od čaja istrljajte šoljicu mekanom krpom na koju ste prethodno naneli sodu bikarbonu ili so.

Čak ni nakon pranja pribor za jelo ne izgleda besprekorno čisto. Krpa namočena sirćetom može učiniti čudo.

Izvor: Stvar ukusa

Možda će vas interesovati i ovo: