Kako da pečeno meso uvek bude mekano i sočno

Kako da pečeno meso uvek bude mekano i sočno

Primenite naše savete i uživajte u najukusniijem pečenom mesu.

Pečenje mesa se čini lako – samo komad mesa stavite u rernu i pečete, ali zašto vam onda nekako uvek ispadne tvrdo i suvo? U tom slučaju ovi jednostavni saveti kuvarice Anabel Langbin dobro će vam doći i pečeno meso će biti sočno i mekano.

Meso se sastoji od paralelnih mišićnih vlakana, poput manjeg komadića drveta, pa ako meso prerežete preko tih mišića, dobićete komade koji su znatno mekši zbog manjeg broja vlakana. Vrlo je važno meso pre sečenja ostaviti da jedno vreme odstoji. Naime, ako meso počnete da sečete odmah nakon pečenja svi prirodni sokovi će iscuriti, boja neće biti ujednačena, a meso će biti još uvek u procesu pečenja tako da će na kraju biti tvrdo, piše taste.com.

Ostavljanjem pečenog komada mesa da se malo ohladi nakon pečenja ključno je za ravnomernu raspodelu sokova kroz celi komad mesa, izjednačavanje boje, a na kraju meso postaje mekše, a samim time i ukusnije, savetuje kuvarica Anabel.

Kako bi pečeno meso bilo sočno i meko, nakon pečenja ga izvadite iz rerne i pokrijte papirom za pečenje i čistom kuhinjskom krpom i ostavite ga da odmori oko pola sata. Pogledajte u kojem se smeru protežu mišićna vlakna u mesu, a ako to ne možete odmah uočiti, meso malo zarežite na ivici. Zatim meso režite oštrim nožem popreko u odnosu na mišićna vlakna.

Režite tanke šnite mesa kako bi struktura bila što mekša. Osim toga, meso svakako režite tako da viljušku stavite ispred noža, a ne obrnuto.

Izvor: tportal

Možda će vas interesovati i ovo: