Opasnosti koje vrebaju iz frižidera tokom letnjih meseci
Opasnosti koje vrebaju iz frižidera tokom letnjih meseci

Opasnosti koje vrebaju iz frižidera tokom letnjih meseci

Tokom letnjih meseci je potreban pojačan oprez kada je reč o hrani. Zbog visokih temperatura dolazi do pojačanog množenja bakterija, zbog čega se hrana brže kvari, pa je veća i opasnost od trovanja.

Da biste sprečili širenje bakterija i trovanje hranom, obratite pažnju na sledećih nekoliko mera predostrožnosti:

1. Detaljno čišćenje

Ako je frižider prenatrpan, ometa se cirkulacija hladnog vazduha i stvara idealno okrućenje za razvoj raznih bakterija. Ujedno ćete teže primetiti ostatke hrane ili namirnice kojima je istekao rok, čime rizikujete i razvoj opasnih bakterija u svežim namirnicama kao što su salmonela ili ešerihija koli. Zato je važno da frižider bude čist, a hrana pravilno raspoređena.

Unutrašnjost frižidera temeljno operite toplom vodom i sapunicom ili pastom od sode bikarbone i vode, a pregrade možete detaljno da izribate starom četkicom za zube kako biste bili sigurni da ste uklonili ostatke hrane i bakterije.

2. Pazite kako skladištite hranu

Naročitu pažnju trebalo bi obratiti na skladištenje hrane, pogotovo mesa i jaja koji su najčešći nosioci salmonele. Sirovo meso držite u posebnoj kesi, odvojeno od ostalih namirnica kako sokovi ne bi kapali na drugu hranu. Jaja i mleko nikako nemojte da držite u vratima frižidera, već ih smestite na treću policu, gde je temperatura uvek ista.

Povrće držite u posebnoj fioci na dnu frižidera. Nemojte ga prati pre konzumiranja jer će na taj način brže istruliti. Povrće nikada nemojte da držite zajedno s voćem koje otpušta gas etilen. Zbog njega voće poput banana ranije sazri, a ako se tu nađe i povrće, takođe će brže propasti.

3. Obratite pažnju na rukovanje mesom

Stručnjaci upozoravaju da živinsko meso nikada ne bi trebalo da ispirete vodom jer se na taj način kampilobakterija preko kapljica vode prenosi s mesa na ruke, radne površine, krpe, odeću i pribor za kuvanje.

Ovo je zapravo samo još jedan dokaz da nakon pripreme mesa morate vrlo detaljno da operete sve što je bilo u dodiru s njim, počevši od sudopere, pribora, daske za sečenje, do krpa kojima ste brisali površine.

Osim pribora, daske za sečenje su možda i najopasniji prenosnici bakterija. Bakterije mogu lako da se zadrže u zasečenim delovima daske, pa je obavezno detaljno pranje. Takođe bi bilo najbolje da u kuhinji imate odvojene daske za sečenje, jednu za povrće, a drugu za meso.

Ako meso ne planirate da kuvate dan-dva nakon kupnje, zamrznite ga, a nakon termičke obrade ga držite u frižideru maksimalno četiri dana.

Zaleđeno meso nikada nemojte da odmrzavate na sobnoj temperaturi jer tada postoje najveće šanse da da dođe do prenamnožavanja bakterija, a pojedina istraživanja su pokazala da je meso najbolje otapati potopljeno u hladnu vodu. Nakon toga ga obavezno osušite papirnim ubrusom i dobro operite ruke i dasku za sečenje.

4. Ne rizikujte s namirnicama bez roka trajanja

Određeno voće koje ima mekšu koru, poput avokada ili jagoda, potrebno je iskoristiti u periodu od dva dana, a voće s tvrđom korom obično traje do nedelju dana.

Mesne prerađevine poput svežih kobasica treba iskoristiti u roku tri dana, a slanina može da traje nedelju dana. Suhomesnati proizvodi imaju nešto duži rok trajanja, ali je i njih potrebno čuvati u posebnim plastičnim kutijama ili ih zasebno umotati u papir ili foliju.

Ribu i morske plodove je preporučljivo iskoristiti istog ili narednog dana, a jedina riblja namirnica koja može duže da potraje je dimljeni losos, kojeg u frižideru možete da držite do dve nedelje.

5. Ostaci hrane mogu da budu varljivi

Svu hranu od testa poput pica ili savijača možete da čuvate u frižideru do tri ili četiri dana, a ukoliko sadrže ribu ili meso, pojedite ih u roku od dva dana. Pazite da ih dobro umotate, a zagrevanje pre konzumiranja se ne preporučuje.

Supe i variva često skuvamo u većoj količini, pa redovno završe u frižideru. Kada se ohladi, sipajte jelo u posudu koju ćete zatvoriti.

Pečenu piletinu ili svinjske kotlete možete u frižideru da čuvate tri do četiri dana. Da biste bili sigurni da se neće pokvariti, meso stavite u frižider dva sata nakon termičke obrade. Meso je moguće i smrznuti, ali mnogi ne vole tu opciju jer jelo gubi na ukusu nakon smrzavanja.

Razne salate nikako nije dobro staviti u zamrzivač, a u frižideru nije dobro držati ih duže od tri dana. Sve salate koje sadrže testeninu, tunjevinu, jaja, piletinu, šunku i slične namirnice, u možete da čuvate maksimalno tri do pet dana.

Izvor: B92

Možda će vas interesovati i ovo: