Otkrijte kako da uklonite pesticide sa hrane

Otkrijte kako da uklonite pesticide sa hrane

Organskog voća i povrća je veoma malo, a sve ono u supermarketima prskano je pesticidima. Uz neke mere predostrožnosti možete da smanjite štetno dejstvo pesticida koje se nalazi na voću i povrću.

Preko 90 odsto svežeg voća i povrća na tržištu kontaminirano je dozom pesticida koja je štetna za ljudsko zdravlje. Iako pesticidi služe kako bi se namirnice odbranile od parazita i bolesti, oni dokazano štete ljudskom organizmu i kancerogeni su. 

Iako često ne možemo da utičemo na poreklo svežih namirnica koje kupujemo, sami možemo da učinimo voće i povrće zdravijim sledeći jednostavne trikove. 

Nije dovoljna sama voda 

Ako je reč o većoj koncentraciji pesticida, tada pranje ispod mlaza vode neće pomoći. Zeleno lisnato povrće, poput salate, kelja i blitve - perite u sudoperi s vodom u koju ste dodali jednu do dve kašičice sode bikarbone.

Pesticide možete isprati sirćetom, tako da na dve šoljice vode stavite pola šoljice sirćeta.

Ako želite sasvim prirodnu varijantu, deluje i kombinacija soli i limunovog soka. Napunite posudu vodom i dodajte joj kašičicu soli i sok jednog limuna. Stavite u mešavinu željeno voće ili povrće i pustite da stoji 10-15 minuta. Nakon toga isperite pod mlazom vode, osušite i poslužite.

Ako ne želite da perete namirnice ničim drugim osim čistom vodom, onda ih potopite tokom noći - potopite voće i povrće u vodi i sledećeg jutra isperite mlakom vodom. Povrće i voće nemojte prati čim ga kupite pa oprano odložiti u frižider ili špajz, jer će se tako brže pokvariti.

Pere se i voće/povrće s korom 

Limuni, narandže, mandarine, lubenice i drugo voće i povrće čiju koru ne jedemo takođe treba oprati. Pesticidi i bakterije lako se prenose rukama i nožem, a koru limuna nipošto ne treba rendati u kolače osim ako niste sasvim sigurni da dolaze iz organskog uzgoja. 

Namirnice s najviše pesticida 

Najviše pesticida ima u jabukama, kruškama i grožđu. Dobro perite voće pre konzumiranja i čitajte deklaracije.

Izvor: 24sata.hr

Možda će vas interesovati i ovo: