Pača, recept koji je Vasa Pelagić preporučivao protiv gripa
Sastojci:
• celo pile ili kokoš
• veza zeleni
• krompir
• 2 ravne kašike brašna
• 4 jaja
• pola kilograma kiselog mleka
• kašika masti
• 2 čena belog luka
• so
• malo aleve paprike
Priprema:
Pile iseći na komade i staviti u lonac da se kuva sa očišćenom zeleni i krompirom. Kad meso omekša, izvaditi ga u posudu, a supu procediti. Brašno i jaja razmutiti tako da nema
grudvica, pa dodati kiselo mleko i sve izmešati. U šerpu staviti jednu kašiku masti da se zagreje, pa polako sipati smesu od brašna, jaja i kiselog mleka, uz stalno mešanje da ne zagori.
Odmah doliti proceđenu supu i mešati. Čim sos počne da se kuva, on počne i da se zgušnjava. Dodavati supu da se podesi gustina, jer sos ne sme biti ni redak ni gust. Kad je sos već gotov, dodati seckan beli luk. Parčiće pilećih mesa poređati na oval ili u činiju za pečenje, pa preliti sosom. Posle toga u malo rastopljene masti dodati aleve paprike i sipati preko mesa. Ovaj recept je Vasa Pelagić preporučivao kao lek bolesnima od gripa.
Izvor: Super recepti