Trideset genijalnih saveta profi kuvara

Trideset genijalnih saveta profi kuvara

Saznajte kada je ulje dovoljno zagrejano za prženje, kada prilikom kuvanja dodajete suvo začinsko bilje, a kada sveže, kako pripremiti vinaigrette dresing za salate i ispravno kuvati testeninu, kako ukloniti miris belog luka sa ruku...

SAVETI DOBRE KULINARSKE PRAKSE

1. Kako biste efikasnije pripremili obrok, potrebno je da pre početka kuvanja organizujete namirnice za obradu koristeći tehniku mise en place - postavljanje svih neopodnih sastojaka na dohvat ruke.

2. Kod pripreme više različitih jela za isti obrok, isplanirajte vreme i napravite dobar redosled pripreme. Na primer, kolač kome je potrebno tri sata hlađenja pre služenja pripremite prvo, a za vreme hlađenja nastavite sa pripremom ostalih jela.

3. Pripremite veću količinu kvalitetnog bujona (pileći, juneći, mešani, riblji ili bujon od povrća), a potom ga zamrznite u plastičnim čašama za kasniju upotrebu - za pripremu rižota, soseva i slično.

4. Da biste se rešili mirisa belog luka, potrebno je da pod mlazom hladne vode tridesetak sekundi protrljate ruke o predmet od nerđajućeg čelika (kašiku ili sudoperu, na primer).

5. Kako biste proverili da li je ulje dovoljno zagrejano za prženje, uronite drvenu varjaču u ulje koje se greje u tiganju. Mehurići u ulju oko uronjene varjače, pokazatelj su da je ulje dovoljno zagrejano.

6. Prilikom seckanja bibera u zrnu ili sličnih začina, prelijte ih sa nekoliko kapi ulja kako se ne bi razleteli na dasci za sečenje.

7. Razlog zbog kojeg profesionalni kuvari začinjavaju jelo sa visine nije zato što izgleda dobro, već da bi se začin pravilnije rasporedio.

8. Ukoliko vam nakon pripreme ostane višak sosa, možete ga zamrznuti u posudama za led, a kockice sosa naknadno možete podgrejati u tiganju u količini koja vam je potrebna.

9. Suvo začinsko bilje ubacite na početku kuvanja jela, kako bi se njihove arome razvile tokom kuvanja. Sveže začinsko bilje dodajte na kraju kuvanja, kako se njihove arome ne bi izgubile kuvanjem.

10. Kako biste ispratili razvoj ukusa i potrebnu količinu začina, obavezno probajte jelo tokom kuvanja, kao i pred finalno služenje.

11. Kako biste sprečili da se testenina lepi, potrebno je da je kuvate u velikoj količini vode (idealno je 100 grama paste kuvati u jednom litru vode). Izbegavajte korišćenje ulja tokom pripremanja testenine, jer će sprečiti da sos koji ste spremili prijanja na pastu.

12. Kako biste dobili reš koricu na komadu mesa, potrebno je da ga obrišete od viška vlage papirnim ubrusima pre početka obrade.

13. Da biste olakšali proces sečenja slanine na sitne kockice, ostaviti je u zamrzivaču oko 15 minuta da se stvrdne.

14. Kako bi povrće zadržalo svoju svežu boju, ubacite ga u ledenu vodu odmah nakon blanširanja ili kuvanja.

15. Prilikom grilovanja ili prženja nemojte pretrpavati tiganj jer će se namirnice u pretrpanom tiganju kuvati u pari umesto da postanu reš i hrskave.

16. Kako bi voda u šerpi brže proključala, uvek stavite poklopac.

17. Da biste izbegli da daska za sečenje klizi po radnoj površini, postavite vlažan ubrus ili krpu ispod nje.

18. Kako ne bi došlo do podizanja temperature u frižideru, potrebno je da uvek ohladite hranu pre nego što je ubacite u frižider.

19. Preporučuje se da đumbir ljuštite kašikom, jer ivica kašike lako skida koru đumbira prateći njegove krivine i minimizira otpad.

20. Koristite ljuske razbijenog jajeta kao kašiku kojom ćete lako pokupiti sitne komadiće ljuske iz jajeta.

21. Kako biste povećali količinu soka iz citrusnog voća (limun, limeta, pomorandža i slično) pre ceđenja ih rolajte pod pritiskom dlana na radnoj površini. Ukoliko recept zahteva rendanu koru limuna, koristite najsitnije rende i pokušajte da izbegnete bele delove ispod kore limuna jer će jelu dati gorak ukus.

22. Uključite mališane u pripremu obroka. Nedavno istraživanje je pokazalo da su deca koja su direktno uključena u pripremu obroka otvorenija prema konzumiranju zdrave ishrane i jedu više povrća.

23.Potrebno je da testeninu kuvate minut kraće nego što je istaknuto na pakovanju. Proces pripreme možete završiti tako što ćete je skuvati u tiganju sa sosem nakon ceđenja.

24.Kako biste povezali sastojke u sos za testeninu ili napravili kremastim već pripremljen sos, sačuvajte deo vode od kuvanja testenine zato što u sebi sadrži deo skroba od testenine.

25.Kako biste pojačali arome orašastih plodova, kratko ih pecite na suvom tiganju uz puno mešanja, a potom sklonite sa vatre i sa vrućeg tiganja kako se ne bi prepekli i zagoreli.

26.Na komadima mesa, ribe, ispod pašteta ili tartar bifteka, zarad boljeg ukusa možete koristiti kućni aromatizovani puter - pripremite ga tako što ćete u komad putera umesiti naseckano sveže začinsko bilje, biber, lavandu, med ili sušeni paradajz, a potom umešeni komad putera umotati u papir za pečenje i vratiti u frižider da se stegne.

27.Pripremite domaće krutone za salatu tako što ćete naseckati tost hleb na kockice i staviti na papir za pečenje u tiganj. Potom poprskajte maslinovim uljem, solju, biberom i začinima po želji i pecite u rerni na 180 stepeni Celzijusovih, dok ne postane reš, uz nekoliko mešanja tokom pečenja.

28.Kako biste istakli jedinstveni ukus ribe, pažljivo poprskajte belu morsku ribu nakon grilovanja ili pečenja u rerni sa nekoliko kapi limuna.

29. Pripremite vinaigrette dresing za salate, koristeći jednu količinu kvalitetnog sirćeta na tri količine maslinovog ulja, uz so i biber po želji. Za raznolikost ukusa, mirisa i boja koristite različite vrste ulja (orahovo ili ulje lešnika), sirćeta (tamno balzamiko sirće, limunov sok ili sherry brandy) ili dodajte sveže začine, senf, med, izblendirano voće (maline) ili povrće (paradajz).

30.Kako biste u salati zadržali teksturu i hrskavost komadića soli, koristite krupnu morsku so u vinaigrette dresingu.

izvor:mondo.rs

Možda će vas interesovati i ovo: