Trik kojim restorani poboljšavaju ukus jeftinih kobasica
foto: Shutterstock

Trik kojim restorani poboljšavaju ukus jeftinih kobasica

Trik koji će vam oduzeti samo pet minuta, a značajno može da poboljša ukus svakom mesu, naročito kobasicama, podrazumeva pripremu jednostavnog umaka.

U pitanju je karamelizovani luk koji će produbiti ukus namirnice uz koju ga služite, a često se kao trik koristi u restoranima uz kobasice, posebno kod onih koji barataju jefitnijim prerađevinama.

Produženom termičkom obradom ljutog luka na umerenim ili niskim temperaturama ukus ove namirnice postaje slađi i sočniji. Povrh toga, reč je o prilogu koji je izuzetno pristupačan jer se kilogram luka može kupiti za svega nekoliko desetina dinara.

Za karamelizovanje luka potrebne su vam tek tri namirnice: luk, so i malo biljnog ulja po želji.

U širokom tiganju ugrejte biljno ulje, ubacite kriške luka i prstohvat-dva soli, pa na umerenoj temperaturi dinstajte sve dok jelo ne dobije duboku smeđu boju.

Za pripremu karameliziranog luka biće vam potrebno minimalno četrdesetak minuta. Taj proces ne možete skratiti podizanjem temperature jer će na previsokoj temperaturi luk izgoreti. U ovom slučaju strpljenje se zaista isplati, a dugotrajno i postupno dinstanje daje najbolje rezultate.

Tokom karamelizacije luka ne zaboravite da povremeno promešate luk kako ne bi zagoreo, a kada dobijete gustu smesu nalik na džem, znaćete da je karamelizacija uspela. U tom trenutku možete dodati i malo balzamiko da zaokružite ukus, piše Pun kufer.

Možda će vas interesovati i ovo: