
Žalfija kao antibiotik: Na koje načine je možete koristiti i za šta je dobra?
Do otkrića antibiotika, čaj od žalfije je korišćen kod upala grla, ždrela, promuklosti, upala unutrašnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja, gljivičnih infekcija.
U medicinskom smislu žalfija je antibiotik širokog spektra.
Primenjuje se i za regulaciju znojenja, kod toplotnih talasa u klimaksu, kod poremećaja menstruacije, za jačanje nerava, za pročišćavanje jetre, kod reumatizma.
Žalfija se koristi u vidu čaja, tinkture, etarskog ulja, objašnjava nutricionista Ivana Mišić.
– Za unutrašnju upotrebu, kašika čaja žalfije se prelije šoljom vode i kuva 3-5 minuta,
– Za spoljašnju primenu (ispiranje, dezinfekcija) se ne kuva, već se čaj žalfije prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi da odstoji pola sata, posle čega se procedi i ispira nekoliko puta dnevno
Etarsko ulje žalfije je odgovorno za njena antiseptična svojstva, pa je zato bitno ne kuvati čaj i poklopiti, da etarsko ulje ne bi isparilo.
Kod unutrašnje primene čaj se kuva, da bi isparile komponente koje mogu delovati konvulzivno, ako se koriste u velikim dozama.