Da li ste ikada probali specijalitet od belih bubrega i kako se priprema?

Da li ste ikada probali specijalitet od belih bubrega i kako se priprema?

Beli bubrezi su se oduvek spremali u raznim krajevima sveta, a u Srbiji postoji i Svetsko prvenstvo posvećeno ovom kulinarskom specijalitetu.

Kada je knez Miloš bio u Beču, u svojoj kući ugošćavao je razne znamenite ljude, pa se jednom prilikom među njima našao i slavni austrijski feldmaršal Jozef Radecki.

Kada je na trpezi ugledao bele bubrege, nije mogao da se doseti koje bi to jelo moglo biti, pa mu je domaćin pritekao u pomoć: – To su srpske pečurke – objasnio je prepredeni knjaz.

Grof Radecki je kušao jelo i nastavio zadovoljno da mljacka: – Majn Got, pa ovo je bolje od tartufa! – uzviknuo je i smazao sve u slast.

Kako se pripremaju beli bubrezi?

Jelo u kome je knez Miloš uživao i posle koga se dobro osećao pravljeno je od belih bubrega, odnosno muda, bivola ili vepra.

Kad se očiste od opni i svih kanala, iseku se na tanke komade, debljine prsta, i operu hladnom vodom. Dok se cede, sprema se marinat.

U posudu sa marinatom stavi se svinjska mast koja se od toplote opustila, red isečenih bubrega, nekoliko zrna bibera, paprika isečena na kolutove, listovi bosiljka ili mirođije, beli luk i koren rena. Ceo se pripremljeni materijal ostavi na hladnom mestu da prenoći.

Kad dođe vreme ručku, komadi bubrega se uvaljaju u Milošu omiljeno projino brašno i alevu papriku, a zatim prže u tiganju na hladnoj masti. Ona nikako ne sme biti vrela, jer se onda isprže samo sa spoljne strane i od velike topline skvrče.

Sam knez je bio uveren da beli bubrezi blagotvorno deluju na njegovu muškost, a žene iz njegovog okruženja su se ionako oslanjale na neke druge stimulanse.

Iako on to nije znao, slično su verovali i Kinezi. Oni su smatrali da redovno jedenje belih bubrega povećava polnu želju i leči mušku nemoć. Stari Grci su tvrdili da jela od testisa pre borbe daju vojnicima snagu, a stari Rimljani da beli bubrezi zdrave životinje leče bolesne testise čoveka.

Dirigentkinja Darinka Matić Marović, Dalmatinka po rođenju, ode sa svojim mužem u kafanu, a oni ponude kao poseban specijalitet bele bubrege. Takva kakva je, uvek bez dlake na jeziku, ona odmah viknu, da cela kafana čuje: “A nisu li to muda?”

Podsetimo, Svetsko prvenstvo u pripremi jela od belih bubrega, poznatije kao Mud®rijada, održava se u selu Lunjevica, tri kilometra daleko od centra Gornjeg Milanovca, 2. septembra.

Glavni dan takmičenja i festival je 2. septembar (subota), kada će majstori za pripremu belih bubrega odmeriti snage. Međutim, ekipe se skupljaju u petak, 1. septembra, i pripremaju kamp i svoja ognjišta, druže se i opuštaju pred takmičenje.

izvor: n1info.rs

Možda će vas interesovati i ovo: