Evo koliko može da stoji kuvano jaje u frižideru: Da se ne otrujete!

Evo koliko može da stoji kuvano jaje u frižideru: Da se ne otrujete!

Izbegnite trovanje hranom i vodite računa koliko kuvana jaja stoje posle Vaskrsa

Nakon Vaskrsa, mnoge domaćice interesuje odgovor na pitanje- koji je rok trajanja kuvanih jaja?

Ukoliko su adekvatno čuvana, rok trajanja kuvanih jaja može biti i po nekoliko dana. Jaja su veoma ukusan i hranljiv obrok. Sadrže proteine i veliki broj vitamina i minerala, te mogu da u potpunosti zamene meso. Lako su svarljiva i relativno su niske kalorijske vrednosti, piše Yumama.

Jaja mogu da se pripreme na mnogo načina, od čega zavisi i svarljivost, odnosno iskoristljivost jajeta: kuvano je iskoristljivije, dok prženo gubi izvesnu količinu belančevina. Najlakše za varenje je kuvano, a najteže pečeno jaje.

Zahvaljujući ljusci, kuvana jaja zadržavaju svu hranljivu vrednost.

Kako se čuvaju jaja?

Sveža jaja u frižideru mogu da stoje četiri do pet nedelja. Ljuska je “prva linija odbrane”, pa pazite da ne prsne. Jaja sa napuklom ljuskom nisu za jelo. Rok trajanja kuvanih jaja zavisi od toga da li su blago ili tvrdo kuvana.

Tvrdo kuvana jaja se brže kvare od svežih, jer se kuvanjem opere zaštitni omotač, ogolivši tako pore na ljusci i otvorivši ih za ulazak bakterija. Dva sata posle kuvanja, jaja treba staviti u frižider – tako mogu da ostanu sveža do nedelju dana.

Kod dobro skuvanog jajeta, žumance je tvrdo. Često prisutna blaga zelenkasta nijansa dolazi od sumpora i gvožđa koji izbijaju na površinu kada su jaja prekuvana, ili je mnogo gvožđa u vodi sa česme. To ne utiče na ukus, a pogodnost je da se jaja lakše ljušte.

Možda će vas interesovati i ovo: