Evo šta uvek bacate dok pripremate obroke, a veoma je zdravo!

Evo šta uvek bacate dok pripremate obroke, a veoma je zdravo!

Kora, stabljike i listovi brojnih namirnica, koje uglavnom bacamo, nikako ne spadaju u otpatke jer sadrže zdravije sastojke i od samog ploda.

1. Kora limuna: Kora domaćeg neprskanog limuna izvor je antioksidansa, tačnije bela opna koja okružuje plod. Ona obiluje falvonoidima koji normaliziraju nivo holesterola, a vrlo su delotvorni i kao prirodni čistači organizma. Koru limuna izrendajte i prelijte vodom, ostavite da odstoji par minuta i potom iscedite malo limunovog soka. Za čišćenje organizma preporučuje se piti svako jutro na prazan stomak nedelju dana.

2. Kora luka i belog luka: Većina domaćica priznaće da najčešće korišćeno povrće u gotovo svim jelima čiste od kore ne znajući za blagodati iste. Naime tanka ljuska koja štiti plod belog i crnog luka obiluje kvercetinom, biljnim flavonoidom koji ima snažno antioksidativno i protivupalno dejstvo na organizam. Najbolji način da se iskoriste sve blagodati kore je da je kuvate u supama i varivima, a pre serviranja jednostavno koru uklonite iz jela. 

3. Listići celera: Ovo povrće u svojim listovima krije pravu riznica zdravlja, naime listovi celera sadrže obilje vitamina C i do pet puta veću količinu kalcijuma i magnezijuma nego sama stabljika. Listove možete kuvati u supama, varivima, ili ih dodati u salate i umake.

4. Kora kivija: Nimalo primamljiva ali zdravija čak i od samog sočnog sadržaja, kora kivija je preporučljiva za konzumiranje. Ona naime sadrži do tri puta više antioksidansa od pulpe, te antialergijska svojstva. S obzirom da dlakava površina nimalo ne mami na konzumaciju najbolje je dodati u guste sokove od voća i povrća.

5. Stabljika brokolija: Tvrda stabljika brokolija obično završi odbačena što je velika greška jer obiluje vlaknima. Stoga kod pripreme brokolija u vodu prvo stavite narezanu stabljiku, pustite da prokuva i dodajte ostatak povrća. Stabljiku izrendajte ili narežite na tanke kolutiće i ubacite u sendvič ili salatu, a malo limuna i maslinovog ulja popraviće ukus.

Izvor: Zadovoljna.hr

Možda će vas interesovati i ovo: