Kako skuvati jaja da ne puknu?

Kako skuvati jaja da ne puknu?

Svake godine, pred Uskrs, razmišljam na temu koliko jaja da skuvam za farbanje? Ako ću da ih farbam desetak, moram skuvati bar 20 i nadati se da ću imati 10 celih jaja za farbanje. I tako, nekad bude dovoljno, nekad se baš najedemo kuvanih jaja, umesto što imamo dovoljno ufarbanih.

Probala ja, i ovako i onako, svakako. Konačno, došla sam do nekog recepta za uspeh.

Savet - kako da skuvate jaja i da vam ne popucaju tom prilikom (ili barem da taj broj svedete na minimum).

Trebaće vam:
jaja koja ste ostavili nekoliko sati van frižidera, da dobiju sobnu temperaturu
velika šerpa, u koju će stati jaja tako da ne stoje jedna na drugom, nego jedna do drugih, koju ćete takodje ostaviti u nekoj, ne-hladnoj, sobi, kuhinji
voda sobne temperature, ni ledena, ni vruća, u suštini – česmovača
Postupak kuvanja jaja:
Jaja koja ste ostavili da poprime sobnu temperaturu poslažite na dno velike šerpe. Nalijte na njih vodu sobne temperature.

Ringlu uključite na sredinu, pa stavite jaja da voda PROSTRUJI. Poklopite šerpu. Ne treba da provri, samo da prostruji, dakle – tik pred ključanje. Kada voda počne da struji, dakle samo što nije provrla, prebacite šerpu na drugu ringlu koju ste uključili na NAJSLABIJE. Ringla će samo održavati nivo toplote vode, ali voda neće proključati i jaja neće popucati.

 Tako poklopljeno, na najslabijoj jačini ringle, ostavite jaja 30 minuta da se skuvaju. Nakon tog vremena, pažljivo izvadite jaja iz vode i dobićete kuvana i ne popucana jaja za farbanje.

Moj procenat uspešnosti ? je bio 95%, dakle jedno puknuto na 20 kuvanih. Mislim da je to zadovoljavajuć uspeh ?

Probajte i vi, nadam se da će i vama poći za rukom. I da, znam da nije nauka skuvati jaja, ali ovo je za sve one, koji, zajedno sa mnom, imaju taj problem da im kuvana jaja popucaju baš onda kada ne treba.

izvor:kuvajmo-blogovski.com 

Možda će vas interesovati i ovo: