Najljuća paprika na svetu je Karolina riper
Photo: Shutterstock

Koja je najljuća papričica na svetu?

Da li ste ljubitelj začinjene hrane? Šta kažete na najljuću papričicu na svetu? Ova papričica priznata je od strane Ginisove knjige rekorda kao najljuća na svetu...

Procenjuje se da u svetu postoji 50.000 vrsta čili paprike, što je posledica pripitomljavanja ove biljke pre više od 6.000 godina u Peruu i Meksiku. Ove paprike se svrstavaju u pet kategorija – Capsicum annuum, Capsicum chinense, Capsicum frutescens, Capsicum baccatum i Capsicum pubescens.

Najljuća paprika na svetu je Karolina riper, koju uzgaja Ed Kari iz kompanije PuckerButt Pepper Company u Fort Milu u Južnoj Karolini. Priznata kao najljuća paprika u Ginisovoj knjizi svetskih rekorda, Karolina riper je dostigla vrhunac od oko 2,2 miliona Skovil hit jedinica (SHU). Ovo je lestvica koja se koristi za rangiranje koliko su ljute paprike. Za poređenje, papričica jalapeno sadrži oko 2.500 do 8.000 SHU, a kajenski biber 30.000 do 50.000 SHU.

Možete li da pojedete najljuću papriku na svetu?

Da li možete bezbedno konzumirati Karolina riper? Za neke, ta ideja im možda nikada neće pasti na pamet. Muškarac (34) je 2018. godine završio u Hitnoj pomoći žaleći se na jake glavobolje samo nekoliko dana nakon što je pojeo ovu papričicu. Njuzvik je izvestio da je skeniranje mozga otkrilo sužene arterije koje su se na kraju vratile u normalno stanje pet nedelja kasnije, piše Yahoo news.

Možda će vas interesovati i ovo: