Koliku kalorijsku vrednost ima alkohol?

Koliku kalorijsku vrednost ima alkohol?

Kalorije koje se nalaze u alkoholu su prazne kalorije i nemaju nutritivnu vrednost. Većina alkoholnih pića sadrži čak i vitamine i minerale, ali u veoma malim količinama...

Alkoholna pića nastaju fermentacijom i destilacijom prirodnog skroba i šećera. 

Kalorije koje se nalaze u alkoholu su prazne kalorije i nemaju nutritivnu vrednost. Većina alkoholnih pića sadrži čak i vitamine i minerale, ali u veoma malim količinama. 

Konzumiranje alkohola smanjuje nivo masti u organizmu, ali i crpi energiju. Dakle, dok naše telo skladišti hranljive materije, proteine, ugljene hidrate i dobre masti koje su nam neophodne jer pružaju energiju, alkohol s druge strane crpi tu energiju i zaustavlja određene procese u organizmu, uključujući apsorbciju hranljivih materija i masti. 

Većina alkoholnih pića je visokokalorična jer sadrži iste sastojke, na primer pivo i kokteli. Dakle, ako smanjite unos alkohola značajno ćete smanjiti i količinu kalorija. 

Olakšavajuća okolnost za one koji u najluđoj noći planiraju da konzumiraju alkohol jeste to što većina prizvođača nudi light varijante sa znatno manje kalorija. Na primer, flaša light vina sadrži 80 kalorija, u poređenju sa “redovnom” bocom vina koja u proseku ima oko 160 kalorija. 

Drugi način da smanjite kalorijski unos jeste da da se opredelite za niskokalorijske sokove, poput dijetalne koka-kole. 

Konzumiranje negazirane vode ili niskokalorijskih bezalkoholnih sokova između alkoholnih pića ne samo da će smanjiti unos kalorija nego će sprečiti i preterivanje u alkoholu. 

Evo koliko se kalorija u proseku krije u 100 ml ovih alkoholnih pića: 

- Brendi - 40 vol% alkohola 230

- Konjak - 38 vol % alkohola 230

- Konjak - 50 vol % alkohola 375

- Likeri 250

- Pivo 45 

- Rakija - 25 vol % alkohola 175

- Rakija - 33 vol % alkohola 195

- Rakija 50 vol % alkohola 350

- Rum 40 vol % alkohola 280

- Šampanjac 85

- Vino, belo 85

- Vino, crveno 80

- Vinjak 250

- Viski 250

- Vodka 230 

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Možda će vas interesovati i ovo: