Ljutom hranom do vitke linije

Ljutom hranom do vitke linije

Čak i kada niste na strogoj dijeti, ljuta hrana može da pospeši sagorevanje, tvrde naučnici.

Najnovije istraživanje pokazalo je da kapsaicin (jedinjenje zaslužno za ljutinu čili-papričica) može da utiče pozitivno na topljenje kilograma zbog podsticanja organizma da sagori kalorije i stimulisanja termogeneze.

Baskaran Tjagarajan s Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Vajomingu sproveo je istraživanje kako bi potvrdio dosadašnje teze da ljute papričice pospešuju cirkulaciju i rad metabolizma. “Ljuta hrana zaista bi mogla da pomogne u prevenciji gojaznosti. Sjajna je stvar to što se radi o prirodnom načinu za sagorevanje kalorija”, objašnjava Tjagarajan.

Istraživanje je prvo sprovedeno na laboratorijskim miševima, a nakon toga utvrđeno da kapsaicin koji podstiče sagorevanje kalorija ima sličan efekat i na ljude.

"Kapsaicin je podstakao sagorevanje uskladištenih masnih ćelija kod miševa, ali pokazalo se da ima isto dejstvo i na ljude. U našem telu beli adipociti skladište energiju kao masti, a smeđe masne ćelije troše energiju njihovim sagorevanjem. Otkrili smo novi mehanizam u okviru kog kapsaicin podstiče pretvaranje belih u smeđe adipocite - dakle, sagoreva energiju koja bi se inače skladištila kao mast. Kapsaicin je ključan u procesu podsticanja metabolizma i potrošnje energije", kaže Tjagarajan. Naučnik i njegov tim veruju da će kapsaicin postati važno pomoćno sredstvo u borbi protiv gojaznosti koja sve više pogađa zapadne zemlje.

"Gojaznost je u Sjedinjenim Državama sve veći problem i poprima gotovo epidemiološke razmere. Konzumiranje ljutih papričica pomaže u sagorevanju kalorija, pa je naš savet da ih ne izostavljate u ishrani", objašnjava Tjagarajan, dodajući da je i umerenost bitna. Međutim, neki stručnjaci smatraju da bi ovu tezu o uticaju kapsaicina svakako trebalo dodatno proučavati.

Izvor: pressonline.rs

Možda će vas interesovati i ovo: