Namirnice koje je strogo zabranjeno podgrejavati u mikrotalasnoj – jer rizikujete trovanje
Oprezno sa ovom hranom.
Iako se čini kao najbrža i najjednostavnija opcija kada ste jako gladni, podgrejavanje hrane u mikrotalasnoj pećnici nije uvek najbolja ideja, pogotovo kad je reč o ovim namirnicama.
Kako prenosi The Healthy, grejanje kuhanih jaja stvara veliku količinu pare u njima koja nema kuda izići, pa vrlo lako može doći do eksplozije, i to onda kad ih izvadite iz mikrotalasne.
Najbolje bi bilo ne podgrejavati ih, ali ako baš morate, prvo ih ogulite i narežite na manje komadiće. Isto važi i za voće poput jabuka, grožđa, breskvi… Ne ispuštaju višak vlage dok se kuvaju zbog čega mogu eksplodirati. Pre podgrejavanja isecite ih na komadiće ili probušite sitne rupice čačkalicom.
Mesne prerađevine u sebi sadrže puno konzervansa kako bi rok trajanja bio što duži, a kada ih podgrejete ti konzervansi postaju još štetniji za organizam – mogu da pokrenu oksidaciju holesterola, kaže jedno istraživanje, prenosi Večernji.
Britanska agencija za hranu FSA kaže da podgrejavanje pirinča u mikrotalasnoj pećnici može čak dovesti do trovanja hranom jer sirov pirinač sadrži bakterije koje mogu preživeti brzo kuvanje u mikrotalasnoj. Jednom kada je izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju.
Lisnato povrće poput spanaća takođe treba držati dalje od mikrotalasne jer sadrži visoku koncentraciju nitrata, a iako je sam po sebi bezopasan, podgrejavanjem se pretvara u štetne tvari koje deluju kancerogeno.
Izvor: nova.rs