Sardina uravnotežuje holesterol, neverovatan je izvor vitamina D i kalcijuma

Ova vrsta ribe uravnotežuje holesterol, neverovatan je izvor vitamina D i kalcijuma

Iako su često pakovane u konzervama to ne znači da je njihova vrednost manja – većinom se pakuju odmah nakon ulova, pa sve vredne sastojke koje ih krase i dalje nose u sebi.

Pored savršenog ukusa, sardine su veoma korisne i za vaše zdravlje. Pune su proteina i bogate omega-3 masnim kiselinama, koje balansiraju holesterol u krvi i deluju protivupalno, a neophodne su za zdravlje kardiovaskularnog, nervnog i imunog sistema.

Baš kao i vitamini B grupe, koji se takođe nalaze u velikim količinama u sardinama, posebno vitamin B12. Važno je znati da su sardine odličan izvor vitamina D i kalcijuma, a sadrže i značajnu količinu fosfora – svih gradivnih elemenata za jake kosti i zube.

Sardine su takođe bogate gvožđem, a sadrže selen, magnezijum i jod.

Sardine sadrže dva ključna hranljiva sastojka koja će održati vaše kosti jakima dok starite. Kako su kosti ove ribe male, ostaju u njoj, što je dobra vest za vaše kosti.

„Sardine koje se jedu sa kostima su odličan izvor kalcijuma, koji je veoma važan za zdravlje kostiju“, kaže Anja Rozen, nutricionista iz Njujorka.

Jedna konzerva sardina sadrži oko 27 odsto potrebne dnevne doze kalcijuma, što je više od šolje mleka. Ali pored kalcijuma, postoji još jedan dodatak za zdravlje kostiju – oni su odličan izvor vitamina D, koji je telu potreban da apsorbuje kalcijum. Ako vašem telu nedostaje ovaj vitamin, kalcijum neće moći da obavlja svoj posao zaštite kako bi trebalo.

Masne ribe, kao što su losos ili sardine, su stoga odličan prirodni izvor vitamina D.

Sardine su odličan način da dobijete omega 3 masne kiseline jer svaka konzerva sadrži oko 1 gram ovih masti koje vole srce.

Ishrana bogata omega 3 masnim kiselinama nudi brojne prednosti, od kojih je jedna sniženi nivo holesterola, smanjena upala i smanjen rizik od razvoja srčanih bolesti, prema dr Betani Kit.

U studiji sprovedenoj pre 10 godina, stručnjaci su analizirali podatke od oko 200.000 ljudi koji su imali srčana oboljenja ili su bili potpuno zdravi i otkrili da konzumacija 175 g masne ribe nedeljno može u velikoj meri da smanji rizik od razvoja srčanih bolesti kod zdravih ljudi. smanjiti velike probleme.

Uz kalcijum, vitamin D, masne kiseline i proteine, sardine su odličan izvor vitamina B12. Jedna konzerva sardina sadrži oko 343 odsto potrebne dnevne doze. Nedostatak vitamina B12 može dovesti do umora, otežanog disanja i niskog nivoa energije. Iako vam vitamin iz sardina neće dati energiju trenutno kao kofein, ako ih uključite u svoju ishranu, pomoći će vam da većinu vremena budete puni energije, prenosi ordinacija.hr.

Možda će vas interesovati i ovo: