OVO NISTE ZNALI O SLANINI: Sedam činjenica koje će vas iznenaditi!

OVO NISTE ZNALI O SLANINI: Sedam činjenica koje će vas iznenaditi!

Ukoliko mislite da znate sve o ovom slasnom suvomesnatom proizvodu, razmislite malo bolje. Donosimo vam 7 činjenica koje bi vas mogle iznenaditi.

1. Leči mamurluk

Britanski istraživači sa univerziteta u Njukaslu povezali su konzumaciju slanine sa smanjivanjem posledica mamurluka. Isti su, naime, otkrili da ona sadrži neke aminokiseline koje pomažu da se nadoknade neurotransmiteri čiji broj brzo opadne tokom intenzivnijeg ispijanja alkohola.

2. „Zavodi“ mirisom

Miris dimljene slanine nadahnuo je čitav rang zapanjujućih proizvoda uključujući i kolonjsku vodicu kreiranu još 1920. godine od strane jednog pariškog mesara. Proizvod je sadržavao 11 esencijalnih ulja, od čega je jedno poticalo od omiljene sušene svinjske potrbušine.

3. Osvežava dah

Zaboravite na pastu za zube s eteričnim uljima hibiskusa, mente i drugog osvežavajućeg bilja - potražite onu s mirisom slanine. Pasta s ovim dimljenim sastojkom čisti zube na tradicionalan način, ali vam osigurava svež dah. 

4. Najbolje se prži u rerni

Suprotno uopštenom mišljenju - najhrskavije kriške slanine ispeći ćete u rerni. Umesto u tiganju, komade slanine položite na papir za pečenje kolača, pa ih stavite u rernu. Ne samo da ćete postići uravnoteženiju termičku obradu svake kriške, već će i čišćenje biti lakše. 

5. Izaziva zavisnost 

Novija istraživanja pokazuju da ishrana bogata kalorijama i masnoćama, uključujući i čestu konzumaciju slanine - stimuliše centar u mozgu zadužen za užitak. Na taj način izaziva telesnu potrebu koja se graniči ss zavisnošću. 

6. Slavi se na nivou države

Neke nacije su toliko opsednute slaninom da im posvećuju posebnu pažnju i manifestacije. Subota pre Praznika rada u Sjedinjenim Američkim Državama, na primer, smatra se neslužbenim danom slanine. Ljubitelji tog dana uživaju u hrani, piću i aktivnostima nadahnutim masnim svinjskim zalogajčićima. 

7. Pomaže pamćenju 

Slanina sadrži mikronutrijent po imenu kolin, koji je važan za razvoj hipokampusa u mozgu, dela rezervisanog za pamćenje. Studija sa univerziteta u Severnoj Karolini sugeriše da isti sastojak može doprineti boljem razvoju mozga kod nerođenog deteta ako trudnica konzumira hranu bogatu tim elementom. 

Autor: stvarukusa.rs

Možda će vas interesovati i ovo: