Ovo su tri uobičajene greške pri kuvanju kojim povećavate toksičnost hrane
Ilustracija, Pixabay

Ovo su tri uobičajene greške pri kuvanju kojim povećavate toksičnost hrane

Možda jeste savršen kuvar, ali svejedno možete u kuhinji da pravite stalno jedne te iste greške a da toga niste ni svesni. Evo nekoliko saveta kako da ih izbegnete...

1. Zagorela hrana

Sirova i slabo kuvana hrana predstavljaju opasnost za zdravlje, ali i zagorela hrana može učiniti isto. Ako hranu pripremate na veoma visokim temperaturama možete prepeći namirnicu, a tako se ​stvaraju hemikalije koje mogu prouzrokovati nastanak raka i uticati na promenu u DNA što će povećati rizik od razvoja opasnih bolesti.

2. Prženje u dubokom ulju

U ovom slučaju nije samo u pitanju pretnja od unosa viška neželjenih kalorija, već hemikalije koje se stvaraju kada se određene namirnice, na​ ​primjer krompir, prži na visokoj temperaturi. Akrilamid je hemikalija koja se koristi najviše u industrijskoj proizvodnji, poput proizvodnje papira. Nalazi se i u dimu cigarete, zbog čega su svi pušači i oni oko njih izloženi hemikalijama. Na​s​taje i kada se prži određena hrana, poput one koja sadrži škrob.

3. Zagrevate pogrešna ulja

Određeni broj stručnjaka za kulinarstvo tvrdi da maslinovo ulje prestaje da bude zdravo za naše srce ako se zagreva na veoma visokoj temperaturi, ali poručuju da ono neće otpustiti štetne toksine tokom zagrevanja. Nutricionistkinja Bridžit Benet kaže da se maslinovo ulje, tokom zagrevanja "raspada" i da veliki broj važnih supstanci, poput omega – 3 masne kiseline i antioksidansa, propada u procesu.

Ali, ne odbacujte odmah ova ulja jer ih možete koristiti za pripremu salata ili namaza. Pronađite ukusan način kako da ga uvrstite u ishranu, ali ga ne morate zagrevati na visokim temperaturama, piše Ordinacija.

Možda će vas interesovati i ovo: