Ovo su tri uobičajene greške pri kuvanju kojim povećavate toksičnost hrane
Ilustracija, Pixabay

Ovo su tri uobičajene greške pri kuvanju kojim povećavate toksičnost hrane

Možda jeste savršen kuvar, ali svejedno možete u kuhinji da pravite stalno jedne te iste greške a da toga niste ni svesni. Evo nekoliko saveta kako da ih izbegnete...

1. Zagorela hrana

Sirova i slabo kuvana hrana predstavljaju opasnost za zdravlje, ali i zagorela hrana može učiniti isto. Ako hranu pripremate na veoma visokim temperaturama možete prepeći namirnicu, a tako se ​stvaraju hemikalije koje mogu prouzrokovati nastanak raka i uticati na promenu u DNA što će povećati rizik od razvoja opasnih bolesti.

2. Prženje u dubokom ulju

U ovom slučaju nije samo u pitanju pretnja od unosa viška neželjenih kalorija, već hemikalije koje se stvaraju kada se određene namirnice, na​ ​primjer krompir, prži na visokoj temperaturi. Akrilamid je hemikalija koja se koristi najviše u industrijskoj proizvodnji, poput proizvodnje papira. Nalazi se i u dimu cigarete, zbog čega su svi pušači i oni oko njih izloženi hemikalijama. Na​s​taje i kada se prži određena hrana, poput one koja sadrži škrob.

3. Zagrevate pogrešna ulja

Određeni broj stručnjaka za kulinarstvo tvrdi da maslinovo ulje prestaje da bude zdravo za naše srce ako se zagreva na veoma visokoj temperaturi, ali poručuju da ono neće otpustiti štetne toksine tokom zagrevanja. Nutricionistkinja Bridžit Benet kaže da se maslinovo ulje, tokom zagrevanja "raspada" i da veliki broj važnih supstanci, poput omega – 3 masne kiseline i antioksidansa, propada u procesu.

Ali, ne odbacujte odmah ova ulja jer ih možete koristiti za pripremu salata ili namaza. Pronađite ukusan način kako da ga uvrstite u ishranu, ali ga ne morate zagrevati na visokim temperaturama, piše Ordinacija.

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.