Pet razloga zašto je hrana bez luka nezamisliva!

Pet razloga zašto je hrana bez luka nezamisliva!

Luk je jedna od onih namirnica bez koje nijedna prava kuvarica ne može da zamisli pripremanje dobrog obroka. Osim što daje taj preko potreban "šmek" i daje posebna ukus jelima, luk je i obavezan saveznik zbog hranljivih vrednosti koji mu daju svojstva super-namirnice

Pet razloga zašto je hrana bez luka nezamisliva!

Evo i pet zaista dobrih razloga zašto bi luk trebalo da se nađe na vašem stolu svakodnevno:

1. Pomaže zdravlju srca i krvnih žila: Sastojci sumpora koji se nalaze u luku mogu da spreče zgrušavanje krivi, ali i smanjuju nivo masnoća u krvi. Luk je uopšteno dobar i u prevenciji srčanog udara.

2. Pomaže čvrstoći kostiju i vezivnog tkiva: Ovo se posebno odnosi na žene u menopauzi kojima se preporučuje da svakodnevno jedu luk kako bi sačuvale gustoću kostiju.

3. Pomaže protiv upala: Antioksidansi u luku smanjuju upalne procese.

4. Sprečava razvoj tumora: Dokazano je da čak i umereno konzumiranje luka smanjuje rizik od oboljenja od nekoliko tipova raka među kojima su i rak jajnika i grkljana.

5. Nivo šećera drži pod kontrolom

Izvor: Pressonline/Vecernji.hr

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.